Rekordszámú résztvevő

Hír

2014/12/01

Minden eddiginél jobb eredménnyel zárult az idei Európai Hulladékcsökkentési Hét Magyarországon. Az Európai Bizottság kezdeményezésébe több mint 100 ezer embert sikerült bevonni, összesen 150 különböző akcióban hazánkban 2014. november 22-30. között. Az önkéntesek többnyire újrahasználattal kapcsolatos ötleteket valósítottak meg. Az Európai Hulladékcsökkentési Hét immár harmadik alkalommal került megrendezésre Magyarországon, az akciók sikeres lebonyolítását az Országos Hulladékgazdálkodási Ügynökség (OHÜ) koordinálta.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hét keretében minden évben a hulladékgazdálkodás egy konkrét területére igyekeznek ráirányítani a figyelmet a szervezők. 2014-ben az élelmiszer és étel hulladék keletkezésének megelőzése, ennek mennyiségi csökkentése került előtérbe. A megvalósított akciók közül csaknem minden második esetében erre a témára fókuszáltak az önkéntesek hazánkban.

Az akciók 45 %-a Budapesten került megvalósításra, de csatlakoztak a kezdeményezéshez Soprontól Debrecenig, Egertől Pécsig és Székesfehérvártól Szegedig számos különböző helyszínen az országban. Az akcióötletek legnagyobb részét, 30 százalékát civil szervezetek, 22 százalékát államigazgatási szervek, hatóságok, 20 százalékát oktatási intézmények, 12 százalékát gazdálkodó, ipari szervezetek, és 8 százalékát egyéb szervezetek (pl. kollégium, idősek otthona, kórház), valamint szintén 8 százalékát magánszemélyek valósították meg.

Az Európai Hulladékcsökkentési Héthez csatlakozott a Földművelésügyi Minisztérium, valamint számos különböző akcióval például a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt., az ELTE Egyetemisták a Környezettudatos Szemléletért (EKSZ) program szervezői, az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség, valamint az STKH Sopron és Térsége Környezetvédelmi és Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. és a Felelős Gasztrohős.

Az Európai Hulladékcsökkentési Hétről
Az Európai Hulladékcsökkentési Hét egy minden év november utolsó hetében megrendezésre kerülő kezdeményezés, amelynek keretében lelkes önkéntesek a saját akcióötleteiket megvalósítva hívják fel a figyelmet a hulladékkeletkezés megelőzésének, a keletkezett mennyiség csökkentésének, a termékek újrahasználatának, valamint az anyagok újrahasznosításának fontosságára. Az Európai Unió országaiban 2009-ben indult útjára az Európai Hulladékcsökkentési Hét, amely a negyedik alkalommal, 2012-ben ért el - az addigiakhoz képest - igazán kiugró eredményt. Abban az évben az Európai Hulladékcsökkentési Hét minden tekintetben rekordévnek számított: 27 országban közel 11 ezer akció valósult meg. 2013-ban pedig a megvalósított akciók száma már meghaladta a 12,5 ezret.

Az OHÜ szervezésében Magyarország 2012-ben vett részt először az Európai Hulladékcsökkentési Héten, ekkor 7 akciót regisztráltak hazánkból. Tavaly az OHÜ koordinálásával már 28 akció került megvalósításra, mintegy 7 ezer résztvevő bevonásával.

 

forrás: OHÜ

A rovat új hírei

Hasonló