Soha nem látott tűzvész tombol Törökországban

Hír

írta: MTI
2021/08/06

Törökországban kilencedik napja tombol a soha nem látott tűzvész. A lángok egy hőerőművet is elértek, de szerencsére sikerült időben megfékezni a tüzet.

Egy hőerőmű területét is elérték a lángok szerda este Törökország dél-nyugati részén, ahol több mint egy hete erdőtüzek pusztítanak, sok esetben tengerparti üdülőhelyeket veszélyeztetve - jelentette az NTV török hírtelevízió. A Mugla tartományban lévő kemerköyi hőerőműből evakuálták  a dolgozókat, a veszélyes anyagokat pedig már korábban elszállították, így a széntüzelésű üzemben nem történt robbanás. Végül csütörtökön sikerült megfékezni a lángokat. A széntüzelésű erőmű károsodása egyes térségekben az áramszolgáltatás kimaradásához vezethetett volna, illetve nagy mennyiségű szén-monoxid szabadult volna fel. Jelenleg a létesítmény hűtése zajlik, egyúttal azon dolgoznak, hogy visszaállítsák az áramtermelést, és mihamarabb működésbe hozzanak minden egységet.

A közelben tartózkodók közül többen a tengerpartra menekültek, ahonnan a haditengerészet hajói szállították el őket.

A tüzek jelenleg öt tartományt érintenek. Leginkább Mugla tartományt sújtják, de Antalyában, Aydinban, Denizliben és Ispartában is küzdeni kell a lángokkal. Múlt szerda óta 180 tüzet vontak ellenőrzésük alá a hatóságok, jelenleg 15 helyszínen tart még a lángok oltása.

Recep Tayyip Erdogan török elnök szerda este az Haber török hírtelevíziónak adott interjújában azt mondta, hogy az erdőtüzek olyan nemzetközi fenyegetést jelentenek, mint a világjárványt okozó SARS-CoV-2 koronavírus. Az államfő egyúttal arról is beszámolt, hogy más eszközök mellett immár 20 tűzoltó repülőgép és 51 helikopter vesz részt az oltási munkálatokban. A törökországi tűzvészben eddig nyolc ember vesztette életét, és emberek tízezreit kellett evakuálni.

Az oltást Oroszország, Irán, Ukrajna, Azerbajdzsán, Spanyolország és Horvátország tűzoltó repülőgépei, valamint helikopterei segítik. A munkálatokat a 40 Celsius fok körüli hőmérséklet, a szél és az alacsony páratartalom is nehezíti, miközben időre időre újabb és újabb tűzgócok keletkeznek.

A meteorológusok szerint a hétvégén országszerte 5-6 Celsius fokkal csökken majd a hőmérséklet, illetve elered az eső, és a tenger felől érkező széllel a páratartalom is nőni fog.

Mindeközben Észak-Macedóniában is válsághelyzetet hirdettek az erdőtüzek miatt, jelenleg nyolc helyen pusztítanak a lángok az országban. A 40 Celsius-fok feletti hőmérséklet és a viharos szelek miatt az elmúlt napokban a térség több országában pusztítanak erdőtüzek, így Koszovóban, Görögországban és Horvátországban is.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: VillageHero


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló