Szélsőséges időjárás Kínában

Hír

írta: MTI
2013/08/07

Dőlnek a melegrekordok, aszály pusztít, égnek az erdők, míg Kína másik részén nagy mennyiségű csapadék okoz károkat, folyók lépnek ki a medrükből, megcsúszó hegyoldalak temetnek be házakat, embereket.

Aszály, szárazság
A közép-kínai Hupej tartományban 328 folyóban már nincs víz és 65 víztározó is kiszáradt. Sanghaj történelmének legmelegebb júliusát szenvedte, szenvedi meg, a legmagasabb szintű hőségriadó van érvényben, legkevesebb tíz ember halálát okozta a rendkívüli hőség. Az eddigi csúcsot 1934-ben mérték, akkor 40,2 Celsius fokot jegyeztek fel, 0,4 fokkal kevesebbet, mint a múlt hét péntekén.

Az ország összesen 13 tartományi jogú régiójában csaknem 6 millió embernek és 1 millió 720 ezer állatnak gond az ivóvízhez jutás. Közülük 4,3 millióan élnek Kujcsou és Hunan tartományokban. Az aszály okozta közvetlen anyagi kárt 12,1 milliárd jüanra (444,5 milliárd forint) teszik, több mint 2 millió hektár termőföldön károsodott a termés, 350 ezren már menthetetlen a helyzet.


Erdőtüzek
A legfrissebb jelentések szerint Hunanban július elseje és augusztus 3. között 55 erdőtüzet jelentettek, míg egy évvel korábban mindössze ötöt. Az érintett terület nagysága 423 hektár.

Esőzések
A kelet-kínai Santung tartományban július elejétől tíz esőzési "forduló" során a hónapban összesen 328,1 milliméter csapadék hullott, ami öt évtized rekordja. Csak az elmúlt hét csütörtökétől e hét hétfőjéig közel 400 ezer embert ért súlyos kár emiatt, 440 ház pedig romba dőlt.

Az északnyugati Kanszu tartományban a legutóbbi harminc év júliusi csapadékátlagának a duplája esett a múlt hónapban. Tiensuj városban július végén például az eső olyan áradást és sárlavinát okozott, amely 25 ember halálát okozta. A járásban 1,22 millió embert ért kár.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló