Szőrös múzeumőrök: szakszervezetet hoztak létre az Ermitázs macskáinak

Hír

2021/02/28

Mintegy 70 macska él az Ermitázs alagsoraiban és udvarain, és védelmezi a kártevőktől a világhírű múzeum értékes kincseit. Most szakszervezet alakult a macskák és gondozóik számára.

Az érdekvédelmi szervezet a macskák és gondozóik jogai fölött fog őrködni. Emellett igény esetén megosztja más múzeumokkal a gyűjtemény rágcsálóelleni védelem terén szerzett gazdag tapasztalatait. A szakszervezet tevékenysége hivatalosan májusban, az Ermitázs macskáinak hivatalos napján veszi kezdetét.

Marija Haltunen, az Ermitázs illetékes szóvivője újságíróknak elmondta, hogy a múzeumi egerek levadászására tartott macskákat megbecsülik és jól bánnak velük. A szakszervezet megalapításával a kezdeményezők éppen ennek az állapotnak a fennmaradását szeretnék biztosítani.

 

Több száz éves hagyomány

A macskák már háromszáz éve őrzik a Téli Palota kincseit: az első macska - I. Péter cár parancsára - a Hollandiából érkezett Vaszilij volt, hogy távoltartsa az elszaporodott egereket és patkányokat. Őt követte 1745-ben Erzsébet cárnő kérésére számos orosz kék kolléga. Feladatukat olyan hatékonyan teljesítették, hogy az Ermitázs alapításakor II. Katalin cárnő is ragaszkodott jelenlétükhöz. Sajnos a második világháború alatti éhínség a cicákat se kímélte, kipusztultak, ám a háború után újabb macska-hadsereg állt szolgálatba.

Jelenleg mintegy 70 macska él a múzeum zegzugos alagsoraiban és pincéiben, ahol kb. 3 millió műtárgyra vigyáznak. Minden cicának külön kényelmes ágya, ketrece van, az ajtókon mindenhol macskaajtók biztosítják a szabad közlekedést. Egyedül a kiállítótermekbe nincs bejárásuk, így a turisták nem is találkozhatnak velük. Ezalól egy nap jelent kivételt évente egyszer, az Ermitázs macskáinak rendezett Macska Napon.

A csapatnak külön sajtófelelőse és háromfős személyzete van, utóbbiak önkéntesekként dolgoznak. A macskák egészségére egy állatorvos ügyel, aki egyébként más műemléki épületek cicáit is rendszeresen látogatja. Az egyéb költségekről egy alapítvány gondoskodik, miközben az ételt egy állateledel-gyártó cég biztosítja a szőrös múzeumőröknek.

A macskákat egy idő után nyugdíjazzák is: a múzeum havonta örökbefogadó napot szervez, ahol az érdeklődők megnézhetik és haza is vihetik az állatokat. Erre azért is nagy szükség van, mert gyakran dobálnak be a múzeum kertjébe gazdátlan macskákat. De ezek a napok általában sikeresek, mivel az Ermitázs macskái nagy népszerűségnek örvendenek. Sőt: az egérfogók legutóbb decemberben azzal kerültek bele a világ híradásaiba, hogy egy francia férfi rájuk hagyta vagyonának egy részét.

A cicákat már olajfestményeken is mmegörökítették. 2012-ben a múzeum Eldar Zakirov üzbég művésztől rendelt egy sorozatot, melynek szereplői a múzeum macskái.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / ewwl; 2. commons.wikimedia.org

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló