Tíz kilométer hosszú, vízzel feltölthető tömlős mobilgát az árvízi védekezésért

Hír

írta: ecolounge
2016/09/26

Az árvízi védekezésben csúcstechnológiának tekinthető rendszer hatékonyan növeli a katasztrófavédelem beavatkozási képességét.

A mobilgátas védekezés az árvízzel sújtott területeken elnevezésű projekt a Svájci-Magyar Együttműködési Program társfinanszírozásában valósult meg, mintegy egymilliárd forintból. A 2012-ben indult projekt révén 12,5 kilométer hosszúságú mobilgátrendszerrel, valamint a tárolásához és szállításához szükséges eszközökkel, gépjárművekkel gazdagodott a katasztrófavédelem eszközparkja.

Magyarország katasztrófafenyegetettségének első helyén az árvizek állnak, szinte évente lehet számítani valamelyik folyónk áradására. Az árvízi védekezésben csúcstechnológiának tekinthető rendszer hatékonyan növeli a katasztrófavédelem beavatkozási képességét. Erre a legnagyobb szükség a Felső- és a Közép-Tisza-vidéken van, ahol tíz kilométernyi mobilgátat vetnek be árvíz esetén. A fennmaradó 2,5 kilométeres szakaszt és eszközrendszerét Budapesten helyezik el kiképzési céllal.

A könnyű műanyagból készült, vízzel feltölthető, tömlős mobilgát gyors és hatékony védekezést tesz lehetővé. Tipikusan az árvizek gyors kialakulása esetén nyújt védelmet, a lassú lefolyású árvizeknél szakaszvédekezésre, illetve a mentőerők tehermentesítésére használható eredményesen. Használható aszfalton, homokon, füvön, kavicson, betonon rögzítés nélkül. Négy-nyolc szakember egy óra alatt akár 200-300 méteres szakasz árvízi védelmét is el tudja látni. További nagy előnye hogy környezetbarát, használata közben ugyanis nem keletkezik veszélyes hulladék, szemben az árvízi védekezésnél használt homokzsákokkal.

Kép forrása: FCSM

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Nem lesz többet dunai árvíz?

A klímaváltozás hatására rendszeresebbé válhatnak az árvizek, ám nem mindenütt.  - legalábbis egy új tanulmány ezt állítja.

Vízállás: 1030 cm

Az 1838-as árvízi pusztítás a főváros legnagyobb természeti káreseményeként vonult be a magyar történelembe.