Újraindul a kendertermesztési ágazat: Kender-vetőmagbázist hoztak létre idén Békés megyében

Hír

írta: ecolounge
2016/11/28

Az ágazat elindításának egyik fő akadálya eddig a vetőmaghiány volt. Idén fajtától függően 300-900 kilogramm termésátlagot értek el, több mint 15 tonna vetőmagot nyertek ki, amelyből lehetőség lesz jövőre 100 hektár fölé növelni a termőterületet.

Huszonöt Békés megyei önkormányzat csatlakozott a Békés Megyei Ipari Kender Konzorciumhoz, amelynek elsődleges célja egy kender-vetőmagbázis létrehozása volt, mely sikeresen teljesült. A konzorciumot a Békés Megyei Kormányhivatal hívta életre 2015-ben, a megyében idén 63 hektáron termesztettek kendert elsődlegesen vetőmag előállítás céljából, ugyanis az ágazat elindításának egyik fő akadálya eddig a vetőmaghiány volt. Fajtától függően 300-900 kilogramm termésátlagot értek el, több mint 15 tonna vetőmagot nyertek ki, amelyből lehetőség lesz jövőre 100 hektár fölé növelni a termőterületet.

A kender az egyik legősibb ipari növény, melyet a kezdetektől fogva rostjáért termesztették. A kínaiak már i. e. 2800 évvel is jól ismerték, szöveteket és köteleket készítettek belőle, a japánok és mongolok már a pamut megismerése előtt felhasználták. Dél-Európában Hérodotosz idejében már (az i. e. 5. században) ismerték. Észak-Európába a szkíták hozták be i. e. 700 körül. Hazánk területén közel 9000 éve termesztik a kendert, már a honfoglalás előtt is ismert volt a növény és feldolgozásának módja. A kenderből a kötéltől az étkezési olajig mintegy huszonötezer féle terméket lehet előállítani. A dél-alföldi régióban egykor nagy hagyománya volt a kendertermesztésnek, 1962-ben 23 ezer hektárral a harmadik legnagyobb területen termesztett ipari növény volt a kender; a rendszerváltás után azonban az ipari célú termesztés leállt.

A másodlagos, vetőmagnak nem megfelelő minőségű magból olajat nyernek ki, ez a folyamat Vésztőn jelenleg is zajlik. A kender szárát egy papírgyár vásárolta fel, ugyanis a kenderből készült papír kevesebb tintát szív fel, ezáltal gazdaságosabb. A cséplésből származó mellékterméket pedig gyógyszeripari alapanyag céljára szeretnék értékesíteni.

A programot megyeszerte belügyminisztériumi és egyéb állami, Start-munkaprogramokra lehívható forrásokból finanszírozták idén, csaknem 600 közfoglalkoztatottnak adva munkát - az egyéb mezőgazdasági munkák mellett.

A jövő évi tervek szerint a termőterület növelése mellett szeretnének mezőgazdasági termelőket is bevonni. Egyrészről tapasztalják az érdeklődést, másrészről tudják, hogy a gazdasági szereplők rá lesznek kényszerítve az újításra a 2020 utáni uniós agrárpolitika, a területalapú támogatások megváltozása miatt. Jövőre a vetőmagtermesztés mellett az olaj- és a rostnövény-termesztésre is fokozottan fókuszálnak majd. Elképzelhető, hogy 2017-ben további Békés megyei települések kapcsolódnak be a programba.

 

forrás: MTI, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló