Uniós kutatás indulhat a szállópor szennyezőforrásainak európai vizsgálatára

Hír

írta: MTI
2016/09/05

Európai uniós kutatás indulhat a szállópor magas koncentrációjáért felelős, nem hagyományos szennyezőforrások káros hatásainak vizsgálatára - tudatta csütörtöki közleményében Hölvényi György, az Európai Parlament kereszténydemokrata, néppárti képviselője.

A magyar EP-képviselő közölte, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága csütörtöki ülésén nagy többséggel támogatta azt a módosító indítványát, amelynek köszönhetően jövőre kiemelt jelentőségű, két millió euró (mintegy 620 millió forint) értékű uniós kutatás indulhat a rossz európai levegőminőségért felelős szennyező források alaposabb vizsgálatára.

"A szív- és érrendszeri, valamint a légzőszervi megbetegedésekért nagymértékben felelős városi légszennyezés csökkentése napjaink egyik legnagyobb közegészségügyi kihívása. Míg az ipari termelésből és a közlekedésből származó kibocsátásokat jelenleg széleskörűen szabályozza az európai jogalkotó, a szállópor magas koncentrációjáért felelős egyéb, nem hagyományos szennyezőforrások káros hatásait eddig nem vizsgálták" - közölte a képviselő.

A javasolt kutatás első lépésben felmérné a veszélyes hulladékok, autógumik, használt ruhák, elektronikai eszközök és építési hulladékok háztartásoknál történő égetéséből származó légszennyezés mértékét, valamint azok közegészségre gyakorolt hatását.

A kutatás végső célja, hogy a társadalmi-gazdasági szempontok figyelembevétele mellett megfelelő csökkentési intézkedéseket, valamint környezetbarát és fenntartható tüzelési módokat javasoljon - tette hozzá a képviselő.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló