Védett állatokat preparált, vádat emeltek a magyar férfi ellen

Hír

írta: MTI
2021/07/12

Egy hnagykanizsai preparátornál nagy mennyiségben találtak szigorúan védett, kitömött állatokat. A ritka ragadozómadarak, medvék, rágcsálók mellett még kölyöktigris- és kölyökleopárd-preparátumokat is találtak. A vádlott nem tudott engedélyt felmutatni a védett állatokkal kapcsolatban.

Jánky Judit, a Zala Megyei Főügyészség helyettes szóvivőjének tájékoztatása szerint az 52 éves nagykanizsai férfi saját vállalkozásként állati eredetű preparátumok készítésével és feldolgozásával foglalkozik.

A 2018. augusztus 15-ei hatósági ellenőrzés során az érdekeltségébe tartozó négy nagykanizsai ingatlanban nagyszámú, fokozottan védett fajnak minősülő madárra bukkantak: a kis kárókatona, a rétisas, a kerecsensólyom, a vándorsólyom és az uhu természetvédelmi értéke egyedenként százezer és egymillió forint között van.
A védett fajok közül találtak a többi között szürkegémet, barna rétihéját, egerészőölyvet, erdei fülesbaglyot, nagy fakopáncsot, füstifecskét, feketerigót, valamint vakondot és európai mókust is, amelyek természetvédelmi értéke 25-50 ezer forint. A vadon élő védett állatfajok közül öt kölyöktigris és egy kölyökleopárd egyed is előkerült.
A védett fajok egyedeinek hasznosítása kizárólag természetvédelmi hatósági engedéllyel lehetséges, ezekkel a preparátor és vállalkozása nem rendelkezett. Az engedélyeket a nagykanizsai férfi a megrendeléskor nem ellenőrizte, ennek hiányában vállalta az elpusztult állatok preparálását, illetve az egyedeket jogellenesen szerezte meg - olvasható a közleményben.
Az ügyészség szóvivőjének korábbi tájékoztatása szerint a vádlott illegális vadászaton elejtett barnamedvéket is preparált. A medvék bőrét és koponyáját a pötrétei vadásztársaság két tagja kérésének megfelelően kikészítette, majd 2018 májusában a trófeákat átadta a megrendelőknek.
A jelenleg 38 éves nagykanizsai férfi a barnamedve-trófeát egy vadászházban, 63 éves sormási társa pedig hétvégi házában helyezte el - ismertette Pirger Csaba.
A rendőrség 2018 szeptemberében lefoglalta, majd a Pest Megyei Kormányhivatal mint országos hatáskörű természetvédelmi hatóság elkobozta a medvebőröket és -koponyákat.
A két zalai vadász és a preparátor ellen júniusban természetkárosítás bűntette miatt emelt vádat a Nagykanizsai Járási Ügyészség.

Kép forrása: pixabay.com / Szerző: S. Hermann & F. Richter

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló