Veszélyt jelentenek a ragadozó madarakra a szabálytalanul kihelyezett csapdák

Hír

írta: MTI
2021/01/12

Csapdába szorult és súlyosan megsérült egy egerészölyv a Heves megyei Kápolna mellett. A ragadozó madárra hosszú gyógyulási folyamat vár a Madárkórház Alapítvány szerint. A szabálytalanul kihelyezett elfogó eszközök és mérgek rengeteg veszélyt jelentenek védett madarainkra.

Hétfőn este az alapítvány nagyrédei önkéntes madármentőjéhez, Nagy Attilához érkezett a bejelentés, miszerint Kápolna mellett az erdőben egy egerészölyvet találtak csapdába szorulva. A csapda rögzítve volt, a bejelentők pedig többszöri próbálkozás ellenére sem tudták kiszabadítani a madarat.

Az erős éjjeli talajmenti fagy miatt a madár reggelre elpusztult volna, ha nem kap azonnali segítséget. A szakember azonnal a helyszínre sietett, kiszabadította a madarat. Otthonában stabilizálta az állapotát, majd másnap reggel elszállította hortobágyi madárkórházba.

A kommüniké emlékeztet arra, hogy a védett madár szárnyára csapódott a fűrészfogakkal ellátott vas. Az egerészölyv ugyan túlélte a balesetet, de mindkét szárnya megsérült. Bal kéztőcsontjai szilánkosan törtek, valamint a csapda fogai a jobb és a bal szárnyon mind a bőrt, mind pedig az izmokat roncsolták. Az állat műtétje komplikált és hosszú lesz, ennek ellenére azonban esély mutatkozik a felépülésére.

Így folyik a madarak gyógyítása a hortobágyi madárkórházban:

Vitatott módszer

Az ún. hattyúnyak-csapdák használatát sokan vitatják, ám a vadászkamara szerint megfelelő kihelyezés, illetve a szabályok betartása mellett csak a célzott vadállatokra jelent veszélyt, többnyire rókák gyérítésére használják. Szerintük, ha a csapdát helyesen alkalmazzák, az azonnal végez az állattal. Mindenesetre a csapdákat elvileg csak arra jogosult szakemberek, vadászok helyezhetik ki, miután egyeztettek a természetvédelmi és vadászati hatóságokkal. A csapda álcáva van, vékony földréteg fedi, alapvetően azokra az állatokra jelent veszélyt, amik megpróbálják a csalit kiásni. Éppen ezért kötelesek figyelmeztető táblákkal felhívni a lakosság figyelmét, hogy ezeket a területeket kerüljék el, különösen a kisgyerekekre és kutyákra figyeljenek oda - utóbbiak gyakran esnek csapdába a gazdák figyelmetlensége miatt.

A szabálytalanul kihelyezett csapda ügyében az alapítvány az illetékes hatóságokhoz fordul - áll az összegzésben.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Lukasz Lukasik


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló