Vissza a feladónak: Indonézia 210 tonna szemetet küld vissza Ausztráliába, mert a konténerekben tiltott hulladékot találtak

Hír

írta: MTI
2019/07/12

Az Ausztráliától átvett papírhulladék közt más típusú szemét, például műanyag palack, használt gépolaj és elektronikai hulladék volt.

Basuki Suryanto, a Csendes-óceán partján fekvő indonéz város, Surabaya vám- és pénzügyőrsége vezetője kijelentette, fel fognak lépni a veszélyes anyagok okozta környezetkárosítás ellen, mert az veszélyezteti a lakosok egészségét is.

A múlt héten az Indonéziához tartozó Batam szigetének hatóságai már bejelentették, hogy 49 konténernyi szemetet küldenek vissza Németországba, Franciaországba és az Egyesült Államokba.

A térség fő hulladékimportőre korábban Kína volt, ám Peking – környezetvédelmi okokra hivatkozva – tavaly bejelentette, hogy több hulladékot nem vesz át. A kínai döntés után megnőtt a hulladék exportja a térség többi államába, azonban részben a közfelháborodás miatt nemrég Indonézia mellett Malajzia és a Fülöp-szigetek is leszögezte: többé nem kíván lerakóhelyet biztosítani az iparosodott országokból érkező szemétnek. 2018-ban Indonézia 320,4 millió kiló műanyaghulladékot importált, míg ez a szám az ország kereskedelmi minisztériumának adatai szerint 2017-ben csak 128,8 millió volt.

Nemrégiben Manila is hasonló döntést hozott, miután kiderült, hogy a Kanadából származó hulladék műanyag palackokat, zacskókat, újságpapírokat és használt pelenkákat is tartalmaznak.


Kép forrása: pixabay.com

A rovat új hírei

Hasonló