Sürgető e-újrahasznosítás

Hír

írta: Admin
2013/07/26

Az elektronikai piac gyors fejlődésének velejárója az egyre nagyobb mennyiségű hulladék.

Az Environmental Protection Agency által kiadott tanulmány szerint 2009-ben az "e" avagy az elektronika hulladékok 82 %-a szeméttelepekre és a szemétégető telepekre került, csupán 18 százalékuk lett újrahasznosítva. A tanulmány szerint (mindent számításba vesz, kivételt képeznek az ipari és a veszélyes hulladék előállítói) a hulladékok 55-60%-át a lakosság „termeli” ki.

Miért kell újrahasznosítani?
A számítógép alkatrészek általában kemikáliákat tartalmaznak, ilyen az ólom, kadmium, higany, arzén, berillium, halogén tűzálló anyagok, és persze fémek. Így a szeméttelepeken landolt alkatrészekből idővel a méreganyagok kiválnak, amelyek aztán a földbe, és végül a talajvízbe jutnak.
Számos országban az elektronikus szemetet égetőkbe viszik. Ez még talán rosszabb megoldás, mivel a mérgező anyagok így a levegőbe kerülnek, a közelben élők egészségét is veszélyeztetve.

Az egyik "legjobb" példa a talajszennyezésre
Hou Jen-lin, a kínai mezőgazdasági minisztérium környezetvédelmi intézetének kutatója szerint Kínában már igen komoly méreteket ölt a talajszennyezés, amely bányák, gyárak, gyorsforgalmi utak, termelőegységek és minden más egyéb emberi tevékenység helyszínének szomszédságában fellelhető. Jelenleg 20 millió hektárt meghaladó művelésbe bevont mezőgazdasági területről van szó. A Kínai talajszennyezésről bővebben is írtunk korábban.

Természetesen van pozitív példa is, ugyancsak Kínára vonatkozóan, hiszen egyre több helyen létesülnek e-hulladék feldolgozók, ahol alkotóelemeire szedik szét az elektronikai eszközöket újrahasznosítás céljából.

 

forrás: theecologist.com

A rovat új hírei

Hasonló

Talajszennyezés Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában a becslések szerint.