Everness, a környezettudatos fesztivál

Hír

2017/06/06

Az ötödik alkalommal megrendezésre kerülő Everness Fesztivál, már eddig is kiérdemelte a hazai zölden gondolkozó szervezeteknél a környezettudatos minősítést, idén azonban tovább mélyül a rendezvény környezetbarát szemlélete. A szervezők számos új, kreatív megoldással,  programmal és előadással gondoskodnak róla, hogy a fesztiválozók ebben az értelemben is tudatosabban térjenek haza és ha kedvük tartja, egyre kisebb ökológiai lábnyommal lépkedhessenek a spiritualitás ösvényein.

A zöld szemlélet már a rendezvényt megelőző időszakban megjelenik, a Felelős Gasztrohősök csapata a fesztiválon működő vendéglátó egységeket készíti fel a környezetkímélő ételek elkészítésére és számtalan hasznos tippel, tanáccsal látja el az egészséges étkek készítőit. Az ételudvarokban természetesen előnyben részesül majd minden, ami idény szerinti és hazai. Az Everness Büfé nem kevesebbet vállalt, mint hogy idén a Fenntartható Vendéglátóhelyek kritériumai szerint működik, de a titulus megszerzésére  lehetősége lesz a többi étkezdének is. További érdekességgel találkozhat, aki falatozni indul a fesztiválon, amikor is kizárólag komposztálható anyagból készült tányért, evőeszközt és poharat használhat.
A Doremi Today Kft.  jóvoltából biológiailag lebomló étkezési eszközökkel - cukornád tányérokkal, PLA- varians evőeszközökkel és poharakkal, fenntartható erdőgazdálkodásból származó ételdobozokkal szolgálják ki a finom falatokra vágyó látogatókat. A Doremi támogatásával a zárt láncú működés jegyében a helyi komposztálás lehetőségeit is kihasználják a szervezők.

Egyedülálló ötlettel járult hozzá a Hangák, a Zöldre Érett Nők közössége is az idei Evernesshez. Az Ökologistic Alapítvány lakossági programjában a szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy a környezettudatos szemléletet egyéni szinten is élhető, cselekvő mintává alakítsa, ezúttal a fesztiválon pedig azt vállalták, hogy kiszámolják a látogatók leutazással kibocsátott szén-dioxid mennyiségét és az Ökológiai Lábnyom Program keretében ősszel faültetéssel kompenzálják a környezetszennyezést. Fontos megemlíteni, hogy az Oszkár Telekocsi Rendszer segítségével amúgy bárkinek lehetősége van egy környezetkímélőbb leutazásra.

A szervezők hisznek benne, hogy a zöld tudatosság kialakítását a legkissebbeknél érdemes elkezdeni. Az ÖkoviFalu kitelepülő csapata zöld foglalkozásokkal, mini elektromos Tesla gyerekautókkal és igazi önfeledt játékélménnyel gondoskodik róla, hogy a kis fejekben elraktározódjon: a bolygónkra vigyázni kell!

A Réthy Fashion farmer újrahasznosítással foglalkozó vállalkozása, a fesztivál ideje alatt állandó kiállítással várja a látogatókat, amelyen bemutatja a farmer útját a gyártástól az újrahasznosításig. Zárásként pedig egy spontán divatbemutatót szerveznek a fesztiválózók bevonásával, akik a színpadon is megmutatják, hogy a begyűjtött farmerokból milyen hordható ruhákat lehet készíteni.

A Zöldítők Sátrában a fesztivál teljes ideje alatt környezettudatos programok, natúr kence- és kapszulakészítő foglalkozások, a különböző anyagok körforgását bemutató mandalakészítések, farmerátvételéi pont, ökojátszótér várja majd az érdeklődőket. Ugyanitt pedig bárki tájékozódhat a környezettudatos életforma előnyeiről, a fenntartható, élhető városi életmód hogyanjairól és mikéntjeiről a ReCity Magazin szakértői segítségével.

A fesztivál zöld szemléletű megvalósítását támogatja az alsóörsi Pelso Camping is, ahol szelektív hulladékgyűjtők, napelemes zuhanyzók, környezetbarát tisztítószerek biztosítják majd a környezettudatos életérzést, illetve a rendezvényen külön zöld önkéntes szekció segíti a látogatók információkkal való ellátását, végzi a hulladékok szétválogatását. Az önkéntesek szakmai hozzáértéséről a nulla hulladékos életforma és szemlélet elterjedését célul kitűző Humusz Szövetség gondoskodik.

Idén a szervezők a zöld partnereikkel karöltve, igyekszik valóban mindent elkövetni, hogy a látogatóik is átérezzék, a tudatosság, nem csak a bőrünkig terjed, nem elég ha a testünket és lelkünket ápoljuk. "Nagyon fontos, hogy odafigyeljünk a külső környezetünk épségére, amiért szintén mi vagyunk a felelősek" - ondta el Klein Csaba az Everness fesztiváligazgatója.


"Ne feledd a te lábnyomod a te karmád!"
A fesztivál időpontja: 2017. június 20-25.
Jegyvásárlás: http://www.everness.hu/hu/jegyek


forrás: Everness

A rovat új hírei

Hasonló