Ismét útnak indult az egyik legnagyobb hazai civileket támogató program!

Hír

2018/05/08

Kevés olyan cég tevékenykedik Magyarországon, amely ennyire komolyan veszi a civilszervezetek támogatását, miközben a környezetvédelemre is figyel. A drogerie markt (dm) Jótettekkel egy jobb világért programja, amely a vállalat Együtt Egymásért elnevezésű társadalmi felelősségvállalásának (CSR) része, mindkét elvárásnak megfelel. A 2016-ban debütált, kifejezetten civil szervezeteket megszólító program a helyi közösségek bevonására, a helyi problémák megoldására, egy jobb élet lehetőségeinek megteremtésére fókuszál.

A dm három fő területen támogatja a helyi kezdeményezéseket. Pártfogolja az egészséges életmódra nevelést népszerűsítő programokat; segíti a szociálisan hátrányos helyzetben élő családok és gyermekek támogatását, valamint hozzájárul a helyi környezetvédelmi kezdeményezésekhez. Ez utóbbi keretein belül az energiafelhasználás csökkentése, a „zöld” energiaforrások fejlesztése, valamint a környezettudatos életmódra, szemléletre nevelés témája nyerhet el támogatást.

2018 különleges abból a szempontból, hogy idén lett 25 éves a dm. Ennek megfelelően ebben az évben 25 kiválasztott projekt kapja meg az egyenként 500-500 ezer forintos szponzorációs összeget. 10 projektet zsűri választ ki, 15 projekt esetében pedig a közönség szavazhat arra, mely elképzelést javasolja támogatásra.

A pénzbeli támogatás mellett a drogerie markt ötéves hagyománya alapján a munkatársai is részt vehetnek önkéntesként a projektekben.

Hisznek a környezetvédelemben és alkalmazzák is!

A környezet formálása, a környezet megóvása a cég üzletpolitikájában is jelen van.

Egyre több ökológiailag lebomló, illetve gondosan válogatott alapanyagokból előállított natúr terméket értékesítenek. Saját márkás bio élelmiszereik 2015 óta színesítik az üzletek polcait, a szépségipar területén többször kitüntetett saját márkás natúrkozmetikumokat kínálnak.

A dm a környezettudatosságot fontosnak tartva igyekszik arra ösztönözni vásárlóit, hogy bevásárlásaik során többször használható táskát vegyenek igénybe. A „Vállamon a felelősség” program keretén belül 2011-ben a dm boltokból kivezetésre kerültek az ingyenes nagyméretű nejlontáskák. Helyettük többször használatos pamuttáskákat, újrahasznosított papírtáskákat, illetve nagy teherbírású, 80 százalékban újrahasznosított alapanyagból készült műanyag táskákat kínál a cég. Az elhasználódott pamuttáskákat szimbolikus 1 forintért újra cserélik a boltokban. 2018 januárjában a kisméretű nejlon piskótafüles táskák is eltűntek a boltokból.

A környezetbarát törekvésekből származó "zöld" előnyök a cég létesítményeinek infrastruktúrájában is tetten érhetők. A raktárak közös jellemzője a gazdaságos vízfelhasználás, a lég- és zajcsökkentés minimalizálása, valamint a szelektív hulladékgyűjtés. A papír és fóliahulladékokat tömörítik és értékesítik, de újrahasznosításra, újrafelhasználásra kerülnek a sérült termékek, illetve a mindennapos tevékenység során elhasznált eszközök is.
Nemrégiben például állatmenhelyek kapták meg a korábban marketing célokat szolgáló építési hálókat.
A fenntarthatóság elveit az irodaépületek tervezésekor ugyancsak szem előtt tartották: például az akadálymentesített, modern műszaki megoldásokat felvonultató új érdi létesítmény még esővízgyűjtő-rendszerrel is el van látva a zöld területek gazdaságos öntözése céljából.

Jó tettekkel egy jobb világért 2017

A programban 2017-ben, a közönség minősítése alapján 10 különböző terület nyerte el a dm 500-500 ezer forintos támogatását, közülük három nyertes - és azóta már megvalósult - kezdeményezés vezetője mondja el véleményét:

"A dm pályázata 1500 helyi polgár lakókörnyezetét tette jobbá. Lehetőséget biztosított a kiserdőben kialakított tanösvény megvalósításával egy-egy pihentető erdei sétára, családi piknikre vagy közös programra a családi kedvencekkel. Az erdei kikapcsolódás közben a lakók megtanulják értékelni és óvni környezetüket."
Maul Ibolya, Vadaspark Lakópark Egyesület

"A Napsugár Kölyöksziget- amely a Kantharosz Alapítvány 2 millió forintos támogatásával épült meg- igazi Zöld kincses szigetté változott a dm Együtt egymásért pályázat keretében megvalósított programokkal. Az óvodás gyermekek, a helyiek, szülők és nagyszülők segítségével konkrét tapasztalás útján érezhették meg a környezet védelmének fontosságát és megvalósításának módját. Most már tudják, mit tehetnek ők azért, hogy Földünket védjék. Közösségünk erősödött a program során, új kapcsolatok alakultak ki, és a régiek megerősödtek."
Vigné Priznicz Tünde, Pázmándfalui Napsugár Óvodáért Alapítvány

"A dm „Jótettekkel egy jobb világért" pályázatának köszönhetően egy újabb lépést tettünk előre annak érdekében, hogy gyermekeink érzékenyebbé váljanak környezetünk állapota iránt. A projekt megvalósítása során felismertük azt, hogy kis városunkban sokan vannak, akik készek összefogni és tenni egy jó ügyért. Ezt egy biztató jelnek tekintjük a jövőre nézve. Köszönjük a nagyszerű lehetőséget!"
Kovács András, Békési civil közösségek

Megkérdeztük a három szervezetet, visszatekintve miként vélekednek a programról. A cikk itt tekinthető meg.

A további hét nyertes neve és projektje elérhető ezen a linken.

Ön is civil szervezetet képvisel?
Nézze meg az idei pályázati lehetőség feltételeit itt.
A 2018-as pályázati startpisztoly most május 02-án dördült el, és a befutókat május 31-ig várja a dm.


forrás: Zöldunió

Hirdetés (X)

forrás: Zöldunió

A rovat új hírei

Hasonló