Egy képzőművész bogárhoteleket telepít Budapest zöldövezetei és a lakott területek határára

Magazin

írta: ecolounge
2020/09/27

A tavaszi kijárási korlátozások után feléledő város és a természet kapcsolatára utalnak Murányi Marcell „Bug” című városi alkotásai. A képzőművész úgynevezett bug hoteleket (bogárhoteleket) hoz létre a fővárosban.

Ahogy a koronavírus miatt az emberek tavasszal eltűntek a városok köztereiről, úgy szivárogtak be az állatok ezekre az gazdátlan helyekre. De ez az időszak hamar véget ért. A visszazökkenő emberi élet újból kiszorította az összes többi élőlényt.

A képzőművész egy érzékeny, kevésbé prominens állatcsoportra, a rovarokra fókuszál és bug hoteleket (rovarhoteleket) telepít a város elhagyott részeire, illetve a zöldövezetek és a lakott területek határára. A bug hotel egy többnyire fából, téglából, cserépből, kőből, bambuszból barkácsolt konstrukció, melybe áttelelő vagy menedéket, fészket kereső rovarok tudnak beköltözni. Mindegyik rovarfajtának megvan a maga preferenciája, a katicabogarak például az üres dobozokat szeretik, fatönkökbe fúrt résekbe kaptár nélküli méhek költözhetnek, speciálisan vágott bambusz-rudakba pedig lepkék.

Murányi Marcell képzőművész a környezettudatosságra fókuszáló megközelítést képviseli és maradandó nyomokat kíván hagyni a városi térben.
A művész további alkotásai megtekinthetőek a Facebook oldalán.


Képek forrása: Murányi Marcell Facebook oldala

Cikk forrása: PLACCC Fesztivál / Bug közlemény

 

forrás: PLACCC Fesztivál

A rovat új hírei

Hasonló