10 millió kagyló pusztult el

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/02/28

A növekvő széndioxid kibocsátás okozta óceáni elsavasodás 10 millió kagyló pusztulását okozta.

A kagylók begyűjtésével foglalkozó Island Scallops vállalat hatalmas veszteséget jelentett az óceán elsavasodása miatt, amely az egyre növekvő széndioxid-kibocsátásnak tudható be.

2010 óta nagyjából 10 millió kagyló pusztult el az Island Scallops halkeltetőjében. A vezérigazgató, Rob Saunders nyilatkozata szerint, a vállalat megélhetésé veszélybe került, ám a kagylók pusztulása egyúttal világméretű problémát is jelent. A társaság a munkaerő 30%-át, 10 embert kellett hogy elbocsásson, ami nem is csoda, hiszen a Brit columbiai vállalat az elmúlt 3 évben közel 10 millió dollárt veszteséget halmozott fel a kagylópusztulás eredményeként.

"A víz normál ph értéke 1 év alatt 8.1-ről 7.3-ra csökkent - a legmagasabb savassági szint amit 35 éves pályafutásom során valaha láttam." mondta Saunders.

Az elsavasodás miatt a kagylók nem tudnak kemény héjat növeszteni, ami távol tudná tartaná a lehetséges fertőzéseket. Ám nem csak a kagylók vannak veszélyben! 2005 óta majdnem egybillió osztriga pusztult el a régióban. Az óceánban egyre növekvő széndioxid szint lassan megöli a királyrákokat, és elpusztítja a még meglévő korallzátonyokat is.

Nem is kérdéses, amennyiben a világ kormányai valóban tenni akarnak a Föld és ezáltal az emberiség jövőjéért, a levegőbe juttatott CO2 azonnali és drámai csökkentéséről szóló törvényeket kell bevezetniük. Az idő tehát sürget, a tét pedig óriási.

 

forrás: cbc.ca, thinkprogress.org

A rovat új hírei

Hasonló

Véradó rákok

Az atlanti tőrfarkú rákok vére évente számtalan emberi életet ment meg. Azonban az állatok egy része belepusztul a véradásba.

A rákok is szoronghatnak

A rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra - legalábbis egy új tanulmány eredményei szerint.