A korallzátonyok rejtelmei

Magazin

írta: Kiss Gábor
2014/04/04

Daniel Stoupin, az ausztrál Queensland egyetemen tanuló diák bámulatos "time-lapse" videót készített, amely egyedülálló módon mutatja be a korallzátonyok világát.

Több ezer dollár és 9 hónapnyi munka eredménye a "Slow life" című videó, amely a korallok, szivacsok és más vízi élőlények életére fókuszál. Daniel az állatkák napi tevékenységeit néhány óra alatt fényképezte le, majd a 150 000 képkockából egyetlen felgyorsított fotóvetítést (time-lapse) készített. "Ezeknek az élőlényeknek a mozgási sebessége nincs szinkronban érzékszerveinkkel." - mondta Daniel - "Agyunk úgy működik, hogy elsősorban a gyors és dinamikus eseményeket rögzítse." - David tehát új oldaláról mutatja be ezeket az élőlényeket, hiszen videójának hála az egyébként lassú állatkák mozgása folyamatosnak tűnik.

"Ezek az állatok építik ki a korallzátonyokat, működésük a bioszférában létfontosságú, de szinte semmit sem tudunk hétköznapi tevékenységükről." - nyilatkozott David, aki egyúttal reméli, hogy videójával felhívja a figyelmet az ember környezetszennyező tevékenységére, amely a vízalatti életre is pusztító hatással van.

Kép forrása: Daniel Stoupin. A művész további munkái megtekinthetőek ezen az oldalon.

Videó:

 

A rovat új hírei

Hasonló