Megfeleződött a tengeri élővilág

Hír

írta: ecolounge
2015/09/17

Több mint 1200 tengeri fajra terjesztették ki a vizsgálatukat az elmúlt 45 évre visszamenőleg. Ennek alapján megállapították, hogy negyvenkilenc százalékkal csökkent a tengeri emlősök, madarak, halak és hüllők populációinak mérete 1970 óta. - ez derült ki a Természetvédelmi Világalap (WWF) és a Londoni Zoológiai Társaság közös jelentéséből.

Az emberi táplálékot jelentő fajok esetében még súlyosabb a helyzet: a tonhal- és makrélapopulációk 74 százalékkal lettek kisebbek a mutatók szerint. A túlhalászáson és más emberi tevékenységeken túl a klímaváltozás is hatással van a tengeri élővilágra - vélik a szakemberek.

"Az emberi tevékenység súlyosan károsította az óceánt a még szaporodás előtt álló halak kifogásával és az állatok élőhelyeinek elpusztításával" - húzta alá Marco Lambertini, a WWF nemzetközi főigazgatója.

A jelentés szerint az Ázsia-szerte luxuscsemegeként fogyasztott tengeriuborkák száma drasztikusan csökken: a Galápagos-szigeteknél 98 százalékkal, a Vörös-tengerben 94 százalékkal esett vissza egyedszámuk az elmúlt néhány évben.

A szakemberek kiemelték az állatok számára táplálékot és élőhelyet biztosító területek, köztük a tengeri fűvel borított térségek és mangrovemocsarak fokozatos csökkenését.

A jelentés emlékeztet arra is, hogy a légköri szén-dioxid egy részét az óceánok nyelik el, ezek emiatt egyre savasabbá válnak, ami ugyancsak károsan hat a tengeri teremtmények egy részére.

ecolounge: Az óceáni elsavasodás miatt a kagylók sem tudnak kemény héjat növeszteni, ami távol tudná tartaná a lehetséges fertőzéseket. Ám nem csak a kagylók vannak veszélyben, az osztrigák is pusztulnak. Az óceánban egyre növekvő széndioxid szint lassan elpusztítja a még meglévő korallzátonyokat is. Közben pedig rejtélyes betegségek tizedelik ezeket az élőlényeket, lásd az önmagukat széttépő tengericsillagokat.

forrás: MTI, BBC

A rovat új hírei

Hasonló