2020-ra kihal a vadon élő állatok kétharmada?

Hír

írta: ecolounge
2016/10/28

A Földön található gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest. A kihalási folyamatnak pedig nincs vége, az Élő Bolygó Jelentés szerint a gerinces populáció még erőteljesebben megfogyatkozhat. - Köszönhetően az embernek.

A jelentést a WWF és a Londoni Zoológiai Társaság (Zoological Society of London) készítette Élő Bolygó Jelentés (Living Planet Index) címmel. Azt találták, hogy a gerinces fajok populációi 58%-kal szorultak vissza, míg az édesvizekben megfigyelt populációk 81%-os csökkenést mutatnak az 1970-es adatokhoz képest, nagyrészt az emberi tevékenységnek, így az az orvvadászatnak, az élőhelyek kiirtásának és a környezetszennyezésnek köszönhetően.

A kutatók az elemzéshez 3700 különböző gerincesfaj és 14 000 populáció adatait használták fel a világ minden tájáról. Arra a következtetésre jutottak, hogy a legnagyobb fogyatkozás a tavak és folyók élőlényeit érinti, a tengeri emlősöket, a halakat, és néhány madárfajt.

- Most kell cselekednünk, ha szeretnénk megfékezni a folyamatot. Meg kell reformálnunk az élelmiszerellátást és az energiarendszert, be kell tartanunk a klímavédelmi követeményeket, védenünk a biodiverzitást és támogatni a fenntartható fejlődést – áll a tanulmányban.

A WWF Magyarország jubileumi eseményén mutatták be a világszerte tegnap megjelent Élő Bolygó Jelentést (magyar nyelvű összefoglaló elérhető ezen a linken). Mivel a drasztikus veszteség legfőbb oka az emberi tevékenység, a 25 éves WWF Magyarország a tendencia megváltoztatása érdekében a természeti erőforrásokkal való bánásmód átalakítását sürgeti. "A jelentésből világosan kitűnik, hogy a globális gazdasági folyamatok teljes és haladéktalan átalakítására van szükség egy fenntartható, egyetlen bolygó erőforrásainak megfelelő mértékű termelői-fogyasztói magatartás eléréséhez" - foglalta össze Sipos Katalin, a WWF Magyarország igazgatója. "Az elmúlt negyed században számtalan eredményt sikerült elérnünk partnereinkkel együtt, számos élőhely és populáció hazai védelme érdekében. A jelentésből azonban látszik, hogy itthon is rengeteg feladat vár ránk és rohamosan fogy az idő, ami alatt ezeket megtehetjük. Ki kell venni részünket a bolygó megmentéséből, ha szeretnénk, hogy a jövő generációi is részesüljenek a tiszta levegőből, az ivóvízből, a termőföld adta egészséges élelmiszerekből, és mindabból, amitől az emberiség egészsége és jóléte függ. A folyamathoz pedig mindannyiunkra szükség van, mert csak együtt sikerülhet" - fejezte be az igazgató. 
A WWF Magyarország születésnapi rendezvényén kerekasztal beszélgetést tartott Janicsák Veca énekesnő, Varga Livius, a szintén 25 éves Quimby tagja és Erdei Zsolt világbajnok ökölvívó. Kisgyermekes és a természeti értékek megőrzése iránt elkötelezett szülőként arra figyelmeztettek, hogy a gyermekeinknek átadott viselkedési mintáink, szokásaink és az általunk képviselt értékek szintjén tehetjük a legtöbbet közös jövőnk védelméért. Kifejtették, hogy olyan emberként, akire a közvélemény szintjén nagy figyelem hárul, különösen fontos számukra, hogy üzeneteikkel és nyilvános szerepléseikkel fontos értékek mellett álljanak ki.


Kép forrása / Szerző: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters

 

A rovat új hírei

Hasonló