A cápák a férfiakat jobban szeretik?

Hír

írta: Admin
2014/09/04

Férfiak esnek áldozatául a cápatámadások 84 százalékának és a halálos cápatámadások 89 százalékának - derítették ki tanulmányukban ausztrál kutatók, akik értetlenül állnak az adatok előtt.

A queenslandi Bond Egyetem szakemberei által készített tanulmány a Coastal Management nemzetközi folyóirat eheti számában jelent meg. Daryl McPhee professzor, a tanulmány szerzője a The Daily Telegraph brit napilapnak elmondta, hogy eredményeik annyira meglepőek, hogy kétszeresen is ellenőrizni kell. McPhee úgy vélte, ezek az adatok abból adódhatnak, hogy a férfiak több időt töltenek vízi sportokkal, és a nőknél jóval hajlamosabbak a kockázatvállalásra.

Az ausztrál tudósok világszerte vizsgálták a 2011 előtt bekövetkezett "nem kiprovokált" cápatámadásokat és a cápatámadások miatti haláleseteket, amelyek három évtized alatt megháromszorozódtak. A legtöbb halálesettel végződött cápatámadást Ausztráliában jegyezték fel: 171 cápatámadásból 32 volt halálos. Dél-Afrikában 132 cápatámadásból 28 volt halálos, az Egyesült Államokban 25-en vesztették életüket 769 támadásban harminc év alatt. Az Egyesült Államokban történt ugyan a legtöbb cápatámadás, ám itt volt a legkevesebb a halálesetek száma - hangoztatta McPhee professzor, aki úgy vélte, hogy utóbbinak valószínűleg az az oka, hogy kisebb cápák követhették el a támadások többségét. Ausztrália vizeiben ugyanakkor a nagyobb termetű tengeri ragadozók, a bikacápa, a tigris cápa és a nagy fehér cápa az őshonos. Az utóbbi követte el a legtöbb cápatámadást nemcsak Ausztráliában, hanem világszerte.

Ha összevetjük a fürdőzőket ért évi száz cápatámadást a világon kifogott 600 ezer tonna cápával és rájával, be kell látnunk, hogy az ember sokkal nagyobb kárt okoz ezeknek az állatoknak, mint fordítva. Olyannyira, hogy például a fehér cápát - 36 másik állatfajjal együtt - nemrég a Föld legveszélyeztetettebb állatai közé sorolták. A WildAid nevű természetvédelmi szervezet szerint a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták eddig a kihalás szélére. Más természetvédelmi szervezetek becslése ennél jóval túlmutat, a 2010-re vonatkozóan 97 millió cápapusztulást írnak a cápahalászok számlájára.

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Cápaketrec nélkül

Diana Nyad az első úszó, aki cápaketrec nélkül úszta át a Floridai-szorost.