Cápauszony tilalom New Yorkban

Hír

írta: Admin
2013/07/29

Tilos New York államban cápauszonyt árulni, forgalmazni és birtokolni jövő nyártól egy új törvény értelmében, amelyet pénteken írt alá a kormányzó.

A cápauszony elsősorban az ázsiai, azon belül is a kínai konyha csemegéje (cápauszonyleves), az államban pedig rengeteg kínai étterem működik, New Yorkban van a világ egyik legnagyobb kínai negyede, a híres Chinatown.

Világszerte "becslések szerint évente 73 millió cápát ölnek meg uszonyuk miatt" - mutatott rá Andrew Cuomo kormányzó. (Amennyiben a teljes vadászati számot nézzük, azaz kalkuláljuk a húsukért, porcukért, és májolajukért leölt cápákat is, becslések alapján 97 millió cápa pusztult el csak 2010-ben, az embernek köszönhetően.)

A jogszabály értelmében New York-i vizeken ezentúl tilos megfosztani uszonyuktól a cápákat. Az állatokat rendszerint úgy fosztják meg uszonyuktól, hogy lenyesik azt, majd a cápát visszaengedik a nyílt vízbe. Létfontosságú testrésze nélkül azonban a cápák nem tudnak úszni, megfulladnak vagy elvéreznek. Az eljárás embertelen, emellett a vadászat hatással van az óceánok ökoszisztémájának egyensúlyára is, mivel a cápák csúcsragadózóként nagyban elősegítik azt. Az új törvénnyel New York megteszi, ami tőle telik, hogy megőrizze ezt a fontos állatfajt és stabil környezetet tartson fenn nekik - hangsúlyozta a kormányzó.

Nem New York az első amerikai szövetségi állam, amelyben megtiltják a cápauszony árusítását: Kaliforniában, Hawaiion, Illinois-ban, Oregonban és Washington államban és Marylandben már szintén hoztak ilyen jellegű jogszabályt. A természetvédő szervezetek üdvözölték a New York államra vonatkozó törvényt.

Márciusban Bangkokban tartották azt a nemzetközi konferenciát, amelyen 177 ország képviselői ülésezett annak érdekében, hogy korszerűsítsék a veszélyeztetett fajok nemzetközi kereskedelmét szabályozó Washingtoni Egyezményt (CITES). Az ülésen az az öt cápafaj ügye is napirenden volt, amelyeket az uszonyukért vadásznak, - óceáni fehérfoltú cápa (Carcharhinus longimanus), heringcápa (Lamna nasus), valamint három pörölycápa faj. Valószínűsíthető tehát, hogy a kormányzó döntését ez a konferencia alapozta meg.

Kép forrása: surfesvillage.com

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A kínaiak kezében a sorsuk?

Be kellene tiltani Kínában az elefántcsont kereskedelmét, s ezzel nagy lépést lehetne tenni az afrikai ormányosok védelmében.