Több mint száz cápát vadásztak le

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/01

Bevonták a csalival ellátott horgokkal felszerelt hálókat Nyugat-Ausztrália part menti vizeiből, és befejeződött a térségben a "halászat", amelynek során több mint száz cápát ejtettek el. Nyugat-Ausztrália kormányfője szerint teljesen normális cápamentesítési akcióról van szó, sokak szerint viszont tömeges gyilkolásról.

Az ausztrál halászati minisztérium adatai szerint az elejtett cápák többsége tigriscápa volt, de horogra került szirticápa, kormos cápa és makócápa is. A január 25. és március 16. közötti időszakban 31 cápát öltek meg, további 14-et holtan találtak a horgokon. Az elejtett szirticápát és kormos cápát élve visszaengedték az óceánba. Ugyanakkor egyetlen nagy fehércápát sem ejtettek el, amely a cápatámadások többségét elkövette a térség vizeiben.

Az ellentmondásos cápamentesítési akcióra az után szánták el magukat a hatóságok, hogy három év alatt hét halálos cápatámadás történt a térségben. A nyugat-ausztráliai partvidék nyolc népszerű fürdőhelye közelében, a parttól egy kilométerre húztak fel "védővonalat", ahol csalival felszerelt horgok várták a cápákat. Csak a háromméteresnél nagyobb bika- és tigriscápák, valamint az amúgy védett fehér cápák elejtését engedélyezték. Ennek ellenére elejtettek kisebb, 1,7 és kétméteres tengeri ragadozókat is.

A helyi hatóságok néhány hete a szövetségi kormányhoz fordultak azzal a kéréssel, hogy folytathassák a programot még további három évig. Ez azt jelentené, hogy 72 horoggal ellátott védőhálót húznának ki egy kilométerre a partoktól Délnyugat-Ausztrália mentén november 15 és április 30 között minden évben, és 2017-ben felülvizsgálnák a programot.

Colin Barnett, Nyugat-Ausztrália állam kormányfője szerint sikeres volt a cápamentesítési akció amelyet nem volt hajlandó cápaleölésnek nevezni.

Sokak szerint a "cápamentesítési akció" egyszerű legyilkolás, sőt, jogatalan és logikátlan döntésen alapul, íme a tények:

 • A WildAid nevű természetvédelmi szervezet múlt évi számítása tükrében a legyilkolásnál jóval többről van szó. Inkább egyfajta - nem tudatos - segédkezés abban, hogy a kihalás szélén álló állatok még gyorsabban eltűnjenek a Föld színéről. A szervezet szerint ugyanis a halászok évente 70 millió cápát pusztítanak el, és már az ismert cápafajták 17 százalékát juttatták eddig a kihalás szélére. Más természetvédelmi szervezetek becslése ennél jóval túlmutat, a 2010-ra vonatkozóan 97 millió cápapusztulást írnak a cápahalászok számlájára.
 • Másik aspektusból tekintve a döntés jogtalan is, mivel a 2011-es Bonni környezetvédelemi konferencián a nagy fehér cápát 36 másik állatfajjal együtt a Föld legveszélyeztetettebb állatai közé sorolták, azaz levadászás helyett menteni kellene. Az ember azonban egyre csak növeli saját mesterséges környezetetét (nem is beszélve a vizek folyamatos szennyezéséről, a túlhalászatról) így törvényszerű, hogy a cápa territóriuma találkozik az ember életterével, gondoljunk pl. a fürdőzőhelyekre.
 • Hogy logikátlan-e a döntés, az nem is vitás. A cápatámadások száma évek óta "átlagosnak" mondható, 2012-ben világszerte összesen 11 halálos cápatámadást jelentettek, ebből hármat Ausztráliából. Összehasonlításként, ennek a többszöröse a villámcsapások általi halálozások száma.
 • Egyesek politikai érdekeket is látnak az akció mögött, amely bizonyos döntéshozók népszerűségét növelhette a lakosság körében.

 

   

  forrás: MTI

  A rovat új hírei

  Hasonló

  Cápaketrec nélkül

  Diana Nyad az első úszó, aki cápaketrec nélkül úszta át a Floridai-szorost.