Csökkent a cápatámadások száma tavaly a 2015-ös rekordot követően

Hír

írta: ecolounge
2017/01/28

Csökkent a nem ember provokálta cápatámadások száma tavaly a 2015-ös rekordot követően a nemzetközi cápatámadás-dokumentáció (ISAF) jelentése szerint.

Tavaly 81 cápatámadás történt, ami látványos csökkenés a 2015-ös 98-hoz képest. A 2016-os támadások közül négy volt halálos, kettő Ausztráliában, kettő a Franciaországhoz tartozó Új-Kaledóniában.

George Burgess, a dokumentáció kurátora kedden a Floridai Egyetemen elmondta, a világon a cápatámadások 58 százalékában játszik szerepet valamilyen deszkás sport, mivel a szörfözés, a testdeszka és az evezős deszka a vizet úgy kavarja fel, hogy az odavonzhatja a cápákat.

A legtöbb tavalyi cápatámadás (53) az Egyesült Államokban történt, ebből 32 Floridában, azon belül Volusia megyében 15, a Hawaii-szigeteken tíz, Kaliforniában négy, Észak-Karolinában három, Dél-Karolinában kettő, Texasban és Oregonban egy-egy.

A jó hírt érdemes egy másik aspektusból is vizsgálni, mégpedig, hogy a cápák egyedszáma - köszönhetően az embernek - folyamatosan csökken. Nem véletlen hogy pl. a WWF is rákapcsolt múlt évben: Ők fifikásan cápavadászati jogot vásároltak az ausztráliai Nagy-korallzátonynál, hogy így óvják meg a térség ökoszisztémáját. A vadászati engedélyt nem használják fel, de általa védelmet biztosítanak az állatok számára, így több tízezer cápa életét mentik meg éves szinten.


Kép forrása

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Cápaketrec nélkül

Diana Nyad az első úszó, aki cápaketrec nélkül úszta át a Floridai-szorost.