A kékfejű pillangópintyek sztepptáncot járnak udvarlás közben

Hír

írta: ecolounge
2015/12/09

Nemzetközi kutatók egy csoportja nemrégiben lencsevégre kapta a kékfejű pillangópinty násztáncát. A tudósok eddig a madarak éneke mellett csak ugráló mozgásukat figyelték meg, az alábbi lassított felvétel azonban leleplezi, hogy ennél összetettebb mozdulatokat is produkálnak a kismadarak, amikor jó benyomást szeretnének tenni a párjelöltre.

A madarak titkos élete
- Azt gondoltuk, titokra bukkantunk, amikor rájöttünk, hogy a pillangópintyek különös hangokat is adnak az ugrándozás közben – mondta Dr. Masayo Soma, a Hokkaidói Egyetem docense és a tanulmány társszerzője. - Más díszpintyélékre egyébként nem jellemző ez a fajta mozdulatsor - tette hozzá.

Soma és kollégái nagysebességű kamera segítségével elemezték 16 kékfejű pillangópinty udvarlási szokásait. Felfedezték, hogy a hímek és a nőstények is sztepptáncot járnak, és táncuk sebessége megnő, amikor potenciális társ van a láthatáron. Olyan gyorsan kapkodják a lábukat, hogy szabad szemmel nem is látható. A kutatók arra következtettek, hogy a tánc valószínűleg vonzó hangokkal díszíti az udvarlási szertartást - de az is lehet, hogy ezzel titkos jeleket küldenek a másik madárkának.

Vannak még rejtélyek
- A madárdal összetett akusztikai tulajdonságai általában szexuális jelzéseket rejtenek. A pillangópintyek kelléktárába pedig úgy tűnik, a lábbal keltett hang is beletartozik – mondta Soma. – Egy másik elképzelés is van azonban, mely szerint a tánc több érzékszervre is hat: nemcsak hallható, hanem látható és tapintható is, így hatékonyabb, mert több csatornát is aktivál.

Uraeginthus cyanocephalus
Afrikában Etiópia, Kenya, Szomália, Dél-Szudán, Tanzánia területén honos. A természetes élőhelye szubtrópusi és trópusi síkvidéki sivatagok, száraz gyepek és bokrosok. Testhossza 10-13 centiméter. A tojó fején halványabb a kék szín. Magvakkal és rovarokkal táplálkozik.

A mostani felfedezés mellett még több kutatás szükséges ahhoz, hogy jobban megértsük, hogyan is működik pontosan az ének és a tánc a madaraknál. - Még mindig nem tudjuk, miért csak a kékfejű pillangópintyek sztepptáncolnak, más, rokon fajok miért nem – tette hozzá a kutató. – Még meglepőbb, hogy a hímekre és a nőstényekre egyaránt jellemző ez a viselkedés, pedig általában a hímek reszortja az udvarlás, ezért ők szoktak feltűnőbben viselkedni.

- Azt eddig is tudtuk, hogy vannak madarak, melyek hasonló, kidolgozott duetteket adnak elő, de a mostani felfedezés újdonsága, hogy főszereplője egyszerre énekel és táncol. A tanulmány fontos lépés, de még vannak megválaszolatlan kérdések. Azt sem tudjuk például, hogy a fogadó fél, vagyis a tánc címzettje egyáltalán észleli-e ezeket a jeleket. Bizonyos utalásokból úgy tűnik, igen, de erre egyelőre nincs bizonyítékunk – mondta Dr. Will Allen, a Hull Egyetem viselkedésökológusa.


Kép forrása / Szerző: Rebecka71

 

forrás: huffingtonpost.com, wikipedia.com

A rovat új hírei

Hasonló

Zene a madarak kottájából

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra, ...