Zene a madarak kottájából

Magazin

írta: ecolounge
2015/10/25

Olykor a legváratlanabb helyekről érkezhet a zenei inspiráció. Egy zeneszerző kottaként tekintett a villanydróton ülő madarakra.

- Az egyik reggel a legnagyobb brazil napilap hasábjain pillantottam meg a képet, mely a villanydróton ülő madarakat ábrázolta. Úgy határoztam, hogy lejátszom a dalt, mely abból születik, ha a madarak helyét hangjegyekké írjuk át. Egyszerűen csak kíváncsi voltam, hogy szól – írja Jarbas Agnelli brazil művész egyik leghíresebb darabjának, a Madarak a dróton címűnek keletkezési körülményeiről. A zenét később elküldte Paulo Pinto fotósnak, aki a képet készítette. Ő továbbadta a felvételt a szerkesztőnek, aminek eredményeként ugyanaz az újság interjút készített a zenészzel. A darab megnyerte a Guggenheim Múzeum által szervezett YouTube Play vetélkedőt.

Agnelli műveiben az élet adta mintázatokat keresi és dolgozza fel a film, a fotó, az illusztráció és a zene eszközeivel. Sao Pauló-i székhelyű stúdiójában elsősorban reklámokat, rövidfilmeket és hanganyagokat készít. 8 év alatt több, mint 250 reklámfilmet rendezett, többnyire alternatív technikával. A ’80-as években illusztrátorként kezdte karrierjét, majd hamarosan művészeti vezető lett. Filmművészeti fejlődése a digitális média és a számítógépprogramozás előretörésével párhuzamosan zajlott, és egy darabig otthon kísérletezett az új technológiák felhasználásával. Legújabb projektje a Vertikkal nevű pop-formáció, melynek másik tagja fia, Gabriel.

Bár a youtube díját nem nyerte meg, Domenico Vicinanza projekje is legalább ennyire egyedi. Ő zongoraduetté alakította át a Voyager-űrszondák által 37 év alatt összegyűjtött mérési adatokat, az eredmény itt hallgatható meg.

 

forrás: youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló

Megafonok az erdő hangoskönyvéhez

Az építészet és a természet szerencsés találkozásának gyümölcse, mely az észteknek az erdeikhez fűződő szoros kapcsolatát ...