Az EB átfogó iránymutatást fogadott el az erdők védelme és helyreállítása érdekében!

Hír

írta: MTI
2019/07/23

A Föld növényvilágának 80 százalékát kitevő erdők védelme és helyreállítása érdekében az Európai Bizottság átfogó iránymutatást fogadott el, mellyel igyekszik támogatni a világnépesség mintegy egynegyedének a megélhetését, és az éghajlatváltozás elleni küzdelem uniós erőfeszítéseit.

Az elfogadott iránymutatás intézkedéseket vezet be a fokozott nemzetközi együttműködés előmozdítására, a fenntartható finanszírozás, a természeti erőforrások jobb felhasználása, a munkahelyteremtés, az ellátási lánc fenntarthatóságának támogatására, valamint  a kutatás segítése és a fogyasztás erdőirtásra gyakorolt hatásának minimalizálása érdekében. Az unió célja egyebek mellett a meglévő erdők egészségének védelme és javítása, valamint az erdőterületek világméretű növelése.

Az adatok szerint 1990 és 2016 között 1,3 millió négyzetkilométer erdőt irtottak ki a világon, ami óránként körülbelül 800 futballpálya méretű területet jelent. Az erdőirtás legfőbb oka az élelmiszer, a takarmány, a bioüzemanyag, a fa és egyéb áruk iránti kereslet. Ezzel egyidejűleg az erdőirtással összefüggő üvegházhatású gázok kibocsátása a második legjelentősebb oka az éghajlatváltozásnak.

A bizottság céljai:

  • Csökkenteni az EU ökológiai lábnyomát.
  • Ösztönözni az erdőirtásmentes ellátási láncokból származó termékek fogyasztását.
  • Csökkenteni a tagországokkal együttműködve az erdőkre gyakorolt nyomást.

"Meg kell erősíteni a nemzetközi együttműködést az erdőirtás megállítása érdekében, és ösztönözni az erdők helyreállítását" - fogalmazott Frans Timmermans az Európai Bizottság (EB) első alelnöke. Elmondta azt is, hogy az uniós fogyasztás csökkentésére és az erdőirtásmentes ellátási láncokból származó termékek használatának ösztönzésére irányuló lépéseket egy új, az erdőirtással, az erdőpusztulással és az erdőgazdálkodással foglalkozó szektor szereplőiből álló testülettel együttműködve fogják meghatározni. A bizottság ösztönözni fogja az erdőirtástól mentes termékekre vonatkozó szigorúbb tanúsítási rendszer bevezetését - közölte az uniós bizottság első alelnöke.


Kép forrása: Wikipedia, Szerző: Bunks

 

A rovat új hírei

Hasonló