Ennyi erdő fogyott az elmúlt 25 évben

Hír

2015/10/31

Az ENSZ idén ősszel kiadott jelentése az erődterületek változásairól számol be. Bár lassult az erdők csökkenése, még így is egyre kevesebb fa jut egy emberre.

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezetének jelentése szerint a föld erdei továbbra is egyre fogynak, ahogy növekszik a népesség és kivágják a fákat azért, hogy mezőgazdasági területet létesítsenek a helyükön. Azonban mégis némi jó hírnek könyvelhetjük el, hogy az elmúlt 25 évben az erdőirtás a világon több, mint 50%-al csökkent.

Több országnyi erdő
A 234 országra kiterjedő vizsgálat szerint 1990 óta körülbelül 129 millió hektárnyi erdő pusztult elez a terület nagyjából akkora, mint Dél-Afrika. Míg 1990-ben a szárazföld 31,6 százaléka, vagyis 4 128 millió hektár volt erdő, 2015-re ez 30,6 %-ra, vagyis  3 999 millió hektárra csökkent.

Ugyanakkor az éves átlagos erdőpusztulás mértéke lassult: míg a ’90-es években 0.18 százalék volt, 2010-és 2015 között már csak 0,08%. Ez annak köszönhető, hogy egyre nagyobb erdőterületek válnak védetté, és több országban javul az erdőgazdálkodási stratégia. A kedvező változások többnyire a törvényhozásnak köszönhetők, mely kiterjed az erdei erőforrások ellenőrzésére és a helyi közösségek bevonására a döntéshozatalba.

Eredeti és telepített erdők
Ma a világ erdős területeinek nagy része (93 százaléka) természetes erdő. Ez egyaránt jelenti azokat a területeket, melyeken az emberi beavatkozás minimális, és azokat a másodlagos erdőket, melyeket a fakivágások után állítottak helyre. Az erdők másik típusa a telepített erdő, mely jelenleg a világ erdeinek 7%-át teszi ki. Ennek területe 1990 óta 110 millió hektárra nőtt.

Kép forrása / Szerző: Mickaël Delcey

Gazdasági erőforrás
A jelentés hangsúlyozza, hogy az erdő kritikus fontosságú az emberek, a környezet és a viággazdaság szempontjából. Az erdőszektor körülbelül 600 milliárd dollárral járul hozzá a világ GDP-jéhez, és több, mint 50 millió embernek biztosít munkát.

A legnagyobb veszteségek
2010 és 2015 között Afrikában és Dél-Amerikában volt a legnagyobb az erdőveszteség. Az előbbi terület körülbelül 2,8 millió hektárt, míg az utóbbi 2 milliót veszített. 1990 óta a legtöbb erdőt a trópusi területeken vágták ki. A mérsékelt övezet országaiban valamivel nőtt az erdők nagysága, míg az északi és a szubtrópusi övezetekben alig történt változás. A globális népességnövekedést figyelembe véve azonban  a föld nagy részén mégis csökkent az egy főre eső, átlagos erdőterület.

A folyamat megállításához még jobb erdőmenedzselési stratégiára és a biodiverzitás megőrzős intézkedésekre van szükség.


Kiemelt kép forrása

 

forrás: fao.org

A rovat új hírei

Hasonló