Elpusztult Sudan, az utolsó hím szélesszájú orrszarvú

Hír

írta: MTI
2018/03/20

A 45 éves állatot “életkorával kapcsolatos szövődmények” miatt kellett elaltatni, mivel állapota "jelentősen rosszabbodott", már nem tudta volna elviselni a további szenvedést.

"Méltóságával és erejével sok ember szívét rabolta el" – tették hozzá a kenyai Ol Pejeta vadvédelmi terület szakemberei közleményükben. A rinocérosz és két nőstény társa, Najin és Fatu része volt annak az ambíciózus tervnek, mellyel a tudósok meg akarták menteni a kihalástól az alfajt. Korábban itt és itt írtunk róluk.

Sudan hírességnek számított, látogatók ezreit vonzotta a területre. Adománygyűjtő akció keretében a Tinder randevúoldalon fiókot hoztak neki létre A világ legjobb agglegénye elnevezéssel.

A világ utolsó hím északi szélesszájú orrszarvúja Szudánban született, innen egy cseh állatkertbe került, majd 2009-ben Kenyába szállították.

Hétfőn szaporítóanyagot vettek tőle, “amivel életben tartják a reményt, hogy fejlett reprodukciós technológiák révén egyszer megkísérelhetik az alfaj újraélesztését” – mondta Richard Vigne, az Ol Pejeta igazgatója.

Az északi szélesszájú orrszarvú száma évtizedek óta csökkenő tendenciát mutatott. Egykoron Csád, Szudán, Uganda, Kongó és a Közép-Afrikai Köztársaság területén éltek, a ’60-as években még kétezer példányra becsülték a populációt. A ’70-es évek végére mindössze ötszáz egyedük maradt Közép- és Kelet-Afrika szavannáin, és bár a 2000-es évek elején a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) "kihalástól közvetlenül veszélyeztetett" kategóriába sorolta, a kegyetlen orvvadászat végül megtette hatását.
Az utolsó vadon élő példányt több mint egy évtizede látták a kongói Garamba nemzeti parkban, amelyre gyakran átterjednek a térségben dúló fegyveres összecsapások. Az állatok egy részét ugyan Kenyába telepítették, de nem tudták megmenteni őket a pusztulástól.


Kép forrása / Szerző: Mistvan

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló