Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából

Hír

írta: MTI
2017/09/19

Ékszerek formájában csempészik ki az orrszarvútülköt Afrikából a bűnszervezetek, így veszik elejét annak, hogy a repülőtéri ellenőrzésen lebukjanak az áruval - írta a BBC News.

A Traffic nevű, vadvédelemmel foglalkozó, a tiltott kereskedelmet ellenőrző civil szervezet szerint gyöngyöket, karkötőket és karpereceket, valamint rinocérosztülök-port készítenek a csempészek.

"Ez nagyon aggasztó. Hiszen ha valaki átsétál a repülőtéren egy rinocérosztülökből készült nyakláncot viselve, ki fogja megállítani? A rendőrség tülökdarabokat és teljes tülköket keres" - mondta Julian Rademeyer, a Traffic munkatársa.

A csempészett tülkök elsődleges célállomásai ugyanazok, Kína és Vietnam legnagyobb piacai felé tartanak. A nyomozók azonban azt is megállapították, hogy a csempészútvonalak megváltoztak és sokkal komplexebbé váltak annak érdekében, hogy elkerüljék az olyan országokat és repülőtereket, ahol a bűnüldözésre kirendelt források koncentrálódnak.

Susie Offord-Woolley, a Save the Rhino International jótékonysági szervezet vezetője szerint ez fontos információ, mivel így a bűnüldözők kiképezhetők a rinocéroszékszerek azonosítására. "Az a tény, hogy a bűnbandák feldarabolják a tülköket, arra utal, hogy egyre jobban tartanak a rendőrségtől, ami jó jel" - tette hozzá.

2007 óta legalább 7100 orrszarvút öltek meg Afrikában, mára mintegy 25 ezer példány maradt. Az orrvadászat jelenlegi mértékét tekintve a Save the Rhino International szerint a vadon élő orrszarvúk a következő tíz évben kihalhatnak.

Az elmúlt tíz évben Afrikában 1000, az orrszarvúk életét védő vadőrt öltek meg. Így emberéletekről is szó van - emelte ki Offord-Woolley.

forrás: MTI / BBC

A rovat új hírei

Hasonló