Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat!

Hír

írta: WWF
2015/10/02

Az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.

A WWF folytatja, és közösségi szintre terjeszti a budai hegyvidék famatuzsálemeinek feltérképezését, amelyet két éve kezdett el a Normafán, önkéntesek bevonásával. Mostantól bárki részt vehet az akcióban, aki a Budai-hegységben kirándul, rendelkezik mobilinternet kapcsolattal, és esetleg mérőszalagot is tart magánál. Az online felületen megtalálható a területen leggyakrabban előforduló tizenkét fafaj képe és rövid leírása, melynek segítségével laikus erdőjáróként is könnyedén meghatározható, majd térképen rögzíthető a felfedezett példány.

Természetesen előfordulhat, hogy olyan ritkaságra bukkanunk, ami nem szerepel a felsorolt fajok között, vagy más szempontból nehéz a beazonosítása. Az ’Egyéb’ fajtamegjelölés választásával ezeket a fákat is rögzíthetjük az online térképen, melyek fajtáját később a WWF szakértői fogják meghatározni. Az feltöltött fák esetében a faj, a feltöltés dátuma, a körméret és a fa GPS koordinátái jelzik, hogy hol található az egyed.

„A közösségi élményt szolgálja, hogy a feltöltő nevének megadásával nyomon követhetjük saját felfedezéseinket, illetve családi és baráti körökben akár felmérési-versenyeket is rendezhetünk a Budai-hegységben” – magyarázta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. „Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk azoknak a természetjáróknak, akik akár egy iskolai kirándulás keretében, akár családi vagy baráti körben, akár a napi sportolás miatt a Normafa környékére látogatnak, részesei lehessenek annak a közös munkának, ami az itt található páratlan természeti értékek megismerését és megőrzését szolgálja.”

A WWF Magyarország két éve kezdte el felmérni a Normafa környéki erdők legidősebb, legnagyobb méretű fáit – hogy bemutassa, valódi értékeket őriznek a hegyoldalak, dombtetők. Ennyi nagyméretű fa egy helyen szinte sehol nem látható az országban, pedig a sűrűn lakott Budapest határain belül járunk. Nélkülük a Normafa alig lenne több egy panorámával rendelkező, városszéli piknikező helynél. Az ős-öreg tölgyek, bükkök, hársak és juharok között előfordul néhány vadcseresznye, sőt szelídgesztenye is. Ritka madárfajok tanyáznak ágaik között: kék galamb, darázsölyv, és a fekete harkály. Az idős, akár kétszáz éves fák különös formái és méretei talán fel sem tűnnek, pedig épp ezek azok, amik festői, vadregényes hangulatot adnak a tájnak.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Elefántszámlálás az űrből

Hatalmas lépést jelent az állatvédők és a tudósok számára, hogy nemrég sikerült állatokat mesterséges intelligenciával ...

Hasonló

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.

Erdők hete

A magyarországi erdőgazdálkodók országszerte több tízezer látogatót várnak az Erdők hete programsorozat eseményeire.

Erdőrészek tűntek el

Az elmúlt másfél héten két hazai vonatkozású erdeinket érintő káresemény is történt.

Erdők Nemzetközi Napja

2012 decemberében az ENSZ az erdők nemzetközi napjává nyilvánította március 21-ét.

A rovat legolvasottabbjai