Fedezzük fel együtt a hazai faóriásokat!

Hír

írta: WWF
2015/10/02

Az Erdők Hetében indult el a WWF Magyarország közösségi fafelmérő oldala, melynek segítségével mindenki bekapcsolódhat a Normafa környékén található famatuzsálemek feltérképezésének, és sorsuk nyomon követésének folyamatába.

A WWF folytatja, és közösségi szintre terjeszti a budai hegyvidék famatuzsálemeinek feltérképezését, amelyet két éve kezdett el a Normafán, önkéntesek bevonásával. Mostantól bárki részt vehet az akcióban, aki a Budai-hegységben kirándul, rendelkezik mobilinternet kapcsolattal, és esetleg mérőszalagot is tart magánál. Az online felületen megtalálható a területen leggyakrabban előforduló tizenkét fafaj képe és rövid leírása, melynek segítségével laikus erdőjáróként is könnyedén meghatározható, majd térképen rögzíthető a felfedezett példány.

Természetesen előfordulhat, hogy olyan ritkaságra bukkanunk, ami nem szerepel a felsorolt fajok között, vagy más szempontból nehéz a beazonosítása. Az ’Egyéb’ fajtamegjelölés választásával ezeket a fákat is rögzíthetjük az online térképen, melyek fajtáját később a WWF szakértői fogják meghatározni. Az feltöltött fák esetében a faj, a feltöltés dátuma, a körméret és a fa GPS koordinátái jelzik, hogy hol található az egyed.

„A közösségi élményt szolgálja, hogy a feltöltő nevének megadásával nyomon követhetjük saját felfedezéseinket, illetve családi és baráti körökben akár felmérési-versenyeket is rendezhetünk a Budai-hegységben” – magyarázta el Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője. „Célunk, hogy lehetőséget biztosítsunk azoknak a természetjáróknak, akik akár egy iskolai kirándulás keretében, akár családi vagy baráti körben, akár a napi sportolás miatt a Normafa környékére látogatnak, részesei lehessenek annak a közös munkának, ami az itt található páratlan természeti értékek megismerését és megőrzését szolgálja.”

A WWF Magyarország két éve kezdte el felmérni a Normafa környéki erdők legidősebb, legnagyobb méretű fáit – hogy bemutassa, valódi értékeket őriznek a hegyoldalak, dombtetők. Ennyi nagyméretű fa egy helyen szinte sehol nem látható az országban, pedig a sűrűn lakott Budapest határain belül járunk. Nélkülük a Normafa alig lenne több egy panorámával rendelkező, városszéli piknikező helynél. Az ős-öreg tölgyek, bükkök, hársak és juharok között előfordul néhány vadcseresznye, sőt szelídgesztenye is. Ritka madárfajok tanyáznak ágaik között: kék galamb, darázsölyv, és a fekete harkály. Az idős, akár kétszáz éves fák különös formái és méretei talán fel sem tűnnek, pedig épp ezek azok, amik festői, vadregényes hangulatot adnak a tájnak.

forrás: WWF

A rovat új hírei

Hasonló

Elsüllyedt erdők a világban

A természet ereje által vagy emberi beavatkozás útján örökre elmerült erdők épségben állnak a víz alatt.

Erdők hete

A magyarországi erdőgazdálkodók országszerte több tízezer látogatót várnak az Erdők hete programsorozat eseményeire.

Erdőrészek tűntek el

Az elmúlt másfél héten két hazai vonatkozású erdeinket érintő káresemény is történt.