"Csírabomba", avagy facsemeték ültetése légibombázással!

Magazin

írta: ecolounge
2016/05/08

A világ egyik legnagyobb hadászati eszközöket gyártó vállalata, az amerikai Lockheed Martin környezetvédelmi koncepciója teljesen új megvilágításba helyezi a faültetést. Az eredetileg taposóaknákat is telepítő C-130-as teherszállító repülőkből facsemetékkel fogják hamarosan bombázni az erdősítendő területeket.

Negyed évszázada megvolt az ötlet, de nem volt rá se érdeklődő, se pénz
Az ötlet a brit Királyi Légierő egyik pilótájának, Jack Waltersnek a fejéből pattant ki röpke 25 évvel ezelőtt, azonban elképzelését csak most kezdték komolyan venni. A projekt megvalósításába az amerikai Lockheed Martin Aerospace vágott bele. Walters nagyon örült, hogy végre realizálódni látta ötletét, melyet egyébként maga is több tesztnek alávetett, hogy megbizonyosodjon a koncepció működőképességéről - csak a pénz hiányzott a megvalósításhoz.

Az, hogy a Lockheed Martin felkarolta az ötletet, igazi meglepetés, hiszen a fegyvergyártók eddig nem a környezet védelméről voltak híresek. Azonban a 2015 év végén megtartott párizsi klímacsúcson hozott döntések az országok vezetése mellett immáron a nagyvállalatokat is változásra ösztönzik (vagy akár kényszerítik), hiszen részvényeseik szintén tisztában vannak a klímaváltozás okozta probléma mértékével. Elég ha Leonardo di Caprióra gondolunk, aki nemrégiben jelentette be, hogy sok más befektetővel együtt kivonja tőkéjét a fosszilis energiahordozók piacáról. És tény, hogy a környezettudatos projektek egyre nagyobb haszonnal is kecsegtetnek (lásd a gombamód szaporodó nap- és szélfarmokat), beleértve persze a vállalati reputáció erősítését is. Borítékokható, hogy 10-20 éven belül már az olajvállalatok is a megújuló energiaforrásokba fognak fektetni. Mindezek fényében a Lockheed egyik legutóbbi nyilatkozata cseppet sem nevezhető álszenteskedésnek: a vállalat szerint ugyanis törvényben kellene szabályozni, hogy a szennyező erőművek erdőket is telepítsenek, mellyel kompenzálják a széndioxidkibocsátásuk globális hatásait.

Halál helyett élet!
A technológia egyszerű, ám nagyszerű:
A bombákhoz hasonló kis konténerek facsemetéket tartalmaznak. Ezeket a biológiai úton lebomló tárolókat úgy tervezték, hogy földet érésükkor ugyanolyan mélyre kerüljenek, mint a kézzel ültetett növények. Tartalmaznak trágyát, valamint egy nedvesség felszívó anyagot, ami biztosítja a növény gyökere számára a tápanyagokban gazdag vizet. A Thaiföldi erdősítési projektet bemutató videóban a "klaszterbombás" verzió látható: Az eredetileg aknák és pszichokémai töltetek tömeges célbajuttatására is használt bomba a ledobását követően meghatározott magasságban (vagy adott idő után) nyílik ki és dobja szét a benne található egységeket. A konténerek itt is hasonló elven működnek mint az első videóban, azonban van olyan variáns is, ahol a facsemeték helyett magokat helyeznek el.

És hogy hány fa ültethető így? - Naponta akár 900 000 fát is lehet ültetni, az eljárás pedig fele annyiba -se- kerül, mint a hagyományos módszerek. 70 országban legalább 2500, forgalomból kivont C-130-as szállítógép vár a hangárokban, így az erdőültető rendszer meglehetősen széles körben hozzáférhető. A lehetőségek csodálatosak. 1000 láb magasan, 130 csomóval repülve percenként több mint 3000 csemetét ültethetünk el. Ez 125 000 fa minden egyes kilövésnél – mondja Peter Simmons, a Lockheed képviselője.

Moshe Alamaro, a bombázós ültetést népszerűsítő Aerial Forestation képviselője szerint ez lehet az egyetlen módszer, mely felveszi a versenyt a klímaváltozással szemben, hiszen sokkal hatékonyabb, mint a hagyományos ültetési eljárás, mellyel napi szinten maximum 1000 fát lehet elültetni. Alamaro úgy véli, bármilyen területet lehetséges így újrafásítani, de akár még a sivatagi területeket is beültethetik - ahogy például a Sínai-félsziget sivatagos részének erdősítését tervezik. Emellett a skót hegységek újrafásítása is cél, ahol az eredeti fafajtákat telepítenék vissza. Szóba jött még a hidegháború alatt megritkított Fekete-erdő, és egyes észak-afrikai területek, valamint a kanadai tundra. Nem lehetetlen, hogy a cég egy év alatt akár egymilliárd fát ültessen, ami 3000 négyzetmérföldnyi (azaz nagyjából 7770 négyzetkilométernyi) erdőt jelentene.

 


Képek forrása: Főkép - Beágyazott youtube videó; ecolounge fotómontázs: futurism.com - youtube.com - howstuffworks.com

 

forrás: lockheedmartin.com, treehugger.com, guardian.com, youtube.com

A rovat új hírei

Hasonló