Erdőrészek tűntek el

Hír

írta: Admin
2014/05/24

Néhány napja számoltunk be arról, hogy a természeti katasztrófák az egész világon rohamosan növekvő tendenciát mutatnak. Az elmúlt másfél hétben két hazai vonatkozású erdeinket érintő káresemény is történt.

Háromszáz millió forintot meghaladó kár keletkezett az észak-magyarországi erdőkben a május 15-i viharban. Május közepén óránként 100-120 kilométeres északi széllel kísért vihar csapott le a térségre, a korábbi nagy esőzések miatt felázott talajból a szél sok helyen kifordította a törzseket. Az előzetes kárfelmérések szerint több mint húszezer köbméter faanyag károsodott, a legnagyobb veszteségek a Zemplénben voltak, de a Bükk és Aggtelek vidéke is megsínylette a vihart. Az ítéletidő főként bükkösöket tett tönkre, de helyenként tölgyeseket, fenyveseket is.

Az elmúlt héten mintegy 23 ezer köbméternyi fát döntött ki a viharos szél a Bükk nyugati részén és a Mátrában. A helyenként 80-100 kilométeres óránkénti sebességű szél olykor egész erdőrészeket letarolt. A Bükk nyugati részén, összesen 20 ezer köbméternyi fát döntött ki a vihar; a legnagyobb károk Felsőtárkány, Bükkzsérc és Cserépfalu környékén keletkeztek. A Mátrában pedig mintegy háromezer köbméternyi fa esett áldozatául a viharos szélnek.

Mindezek az események alátámasztják az Országos Meteorológiai Szolgálat és az Eötvös Lóránt Tudományegyetem Meteorológiai Tanszékének klímamodellezési eredményeit, melyek egybevágóan alátámasztják, hogy a hőmérséklet, a csapadék, és a szél okozta extrém jelenségek intenzitása növekedni fog az elkövetekezendő időben. Ezzel kapcsoltos cikkünk ide kattintva olvasható.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Top 10-es tavasz

A múlt század kezdete óta a tíz legmelegebb tavasz között van az idei.