Félelmetes élőlények

Magazin

írta: Admin
2014/01/25

Azt gondolnánk, csak a horrorfilmekben láthatjuk őket, holott valóságosak. Félelmetesek, rondák, egyikük-másikuk agresszív ragadozó.

Félelmetes, mohó ragadozó, az Ördöghal (Monkfish)
A tengerfenéken élő magányos lény. Színével, szabálytalan kontúrjával beleolvad a tengerfenékbe. Mohó ragadozó, szinte mindenre ráveti magát, mondhatni folyamatosan zabál. Tápláléka elsősorban kisebb halakból áll, de előfordul hogy vízen úszó madarakat is megtámad. A legtöbb példány egy méter, vagy annál rövidebb.

Az óriás tarantula (Theraphosa blondi)
Az óriás tarantula vagy góliát madárpók a Föld legnagyobb pókja. A pókfajt viktoriánus korabeli felfedezők nevezték el, amikor szemtanúi voltak, hogy a pók megevett egy kolibrit. Elsősorban rovarokon élnek, de ragadozó mivoltuk miatt nem ritkán kisebb rágcsálókat, békákat, gyíkokat és kígyókat is megtámadnak.

A világ egyik legnagyobb bogara, az óriáscincér (Titanus giganteus)
A Dél-Amerika esőerdeiben őshonos bogár nem tud repülni, kivételes méretével próbálja elriasztani természetes ellenségeit. A legnagyobb feljegyzett példány majdnem 17cm hosszú volt. Félelemre semmi ok, emberre ártalmatlan. Az óriáscincérlárvákat még sosem találták meg, de úgy hírlik, hogy a fákban élnek és ott is táplálkoznak.

Óriás isopod (Bathynomus giganteus)
Az óriás isopod a rákok közeli rokona, testhossza általában túllépi a 40 cm-t. Mélytengeri óriásról van szó, nem csoda hogy ilyen nagyra nő, többek közt így éli túl a tengerfenéken kialakult hatalmas nyomást, ahol folyamatosan zsákmány után kutat. Mivel a fenéken alig vannak más élőlények, évezredek során rákényszerült, hogy alkalmazkodjon környezetéhez, és megegyen mindent ami az útjába kerül (például lesüllyedt döglött halakat). Szívós állat, táplálék hiányában akár nyolc hétig és életben marad.

Kínai sáska (Tenodera sinensis)
Az ismert imádkozó sáska rokona, azonban méretben különbözik tőle, mivel túllépheti akár a 11 cm-es hosszúságot is. Kínában őshonos, de megtalálható Észak-Amerikában és Angliában is. A rovarok mellett kisebb csúszómászókat, és kétéltű állatokat, békákat, kisebb gyíkokat fogyaszt. Agresszív élőlény, amennyiben éhes, akár egy kolibrival is megbírkózik, akárcsak az óriás madárpók.

Óriás Vizibogár (Belostomatidae család)
A legnagyobb rovar az USA-ban és Kanadában. Átlagosan 4 cm, de akár 10 cm hosszúságúra is megnőhet. A bogarakon kívül kisebb halakat, békákat, szalamandrákat is könnyűszerrel elkap. Zsákmányába mérget fecskendez, amely lebontja a testszöveteket, a feloldódó folyadékot szívja ki. Emberre nézve nem veszélyes, csípése viszont nagyon fájdalmas, ezért javasolt elkerülni.

Tarantula darázs
5 cm-es hosszával a legnagyobb darazsak közé soroljuk. Fekete teste és feltűnő narancsszínű szárnyai figyelmeztetik támadóit: veszélyes ellenféllel van dolguk. Csípése a Schmidt-skálán a 2. legfájdalmasabb. (Schmidt-féle rovarcsípés-erősségek a rovarcsípések erejének összehasonlításához használt skála, amely 10 fokozatból áll). Áldozatát megbénítja, majd abba helyezi el tojásait, hogy azok kikelés után rögtön élelemhez jussanak. Amerikában és Afrikában is megtalálható.


Képek forrása:

Ördöghal (Lophius piscatorius Linneus) - képrészlet / Szerző: Meocrisis
Ördöghal csontváza (Lophius piscatorius Linneus) / Szerző: Didier Descouens - Figyelem! Facebookon történő megosztása tiltott.
Óriás tarantula (Theraphosa blondi) / Szerző: Snakecollector
Óriáscincér (Titanus giganteus) / Szerző: Bernard DUPONT
Óriás isopod (Bathynomus giganteus) / Szerző: Borgx
Kínai sáska (Tenodera sinensis) / Szerző: Happy1892
Óriás Vizibogár (Belostomatidae család) / Szerző: Frank Vassen
Tarantula darázs (Pepsis formosa) / Szerző: Davehood

 

forrás: listmoor.com, wikipedia.org, youtube.com, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló

A rákok is szoronghatnak

A rákfélék is képesek lehetnek a szorongásra - legalábbis egy új tanulmány eredményei szerint.

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.