Rejtélyes zseléóriás a vízben

Hír

2015/08/28

Autónagyságú, sci-fi-be illő képződmény úszott a tengerben, a török partoknál.

Nemrégiben különös, fantasztikus filmeket idéző jelenetnek lehettek tanúi a búvárok a török partoknál: szokásos túrájuk során furcsa, átlátszó, zselészerű képződményre bukkantak. A jelenség messziről szinte teljesen átlászónak tűnt, közelebb érve vették észre, hogy számtalan pötty dísziti a körülbelül négyméteres valamit.

Lutfu Tanriover, az egyik búvár, aki lencsevégre kapta a „dolgot”, úgy nyilatkozott a Deep Sea News blogjának, hogy izgatottság és félelem lett úrrá a csapaton, ahogy közelítettek hozzá. Azonban hiába értek karnyújtásra, így sem sikerült megfejteniük a jelenség titkát.

Megkezdődnek a találgatások
Miután a videó nyilvánosságra került, az internet közönsége sokáig találgatta, mi lehet az, mígnem Christopher Mah, az The Echinoblog szerzője elő nem állt a legvalószínűbb válasszal. Írásában Dr. Michael Vecchione, a Smithsonian Természettörténeti Múzeum tintahalszakértőre utal, aki szerint a képződmény nem más, mint hatalmas tintahaltojástömeg – mellesleg a legnagyobb, amit valaha is látott.

A kalmárok ugyanis burokba rakják a tojásaikat, mely azután leválik az anyáról. Egy-egy példánynak akár 2 000 000 utódja is lehet.

Rekordméretű tojáshalom
A tudósok úgy kalkulálták, hogy az Ommastrephes bartramii nevű kalmár lehet a felelős a hatalmas adag tojásért, mely faj egyedei akár másfél méter hosszúra is megnőhetnek. A Deep Sea News szerint eddig egyszer fordult elő, hogy a mostanihoz hasonló nagyságú kalmártojás-tömeget dokumentáltak: 2008-ban egy 3-4 mémter nagyságú zselét találtak a Kaliforniai-öbölben, melyet egy hatalmas Humboldt-kalmár rakott. A buborék a becslések szerint 600 000 - 2 millió tojást tartalmazott.

A tudósok azért is találkoznak ritkán ilyesmivel, mert a kalmártojásokat igen nehéz észrevenni, az állatok mélyen a felszín alatt élnek, a tojások pedig nagyon hamar kikelnek.

 

 

 

 

forrás: huffingtonpost.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Pedig léteznek 2.

Hat különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.