Haltemetőtől a gonosz nyugati médiáig

Hír

írta: Admin
2013/09/08

Haltemetővé vált egy közép-kínai folyó, amelyről a világ számos hírügynöksége is beszámolt. Egy nappal később a Hszinhua állami hírügynökség igazgatója osztotta ki a kínai médiát, mivel az szerinte nem lép fel kellően a virágzó szocialista Kínát sorozatosan becsmérlő nyugati médiával szemben...

Körülbelül száz tonna hal pusztulhatott el a közép-kínai Fuhe folyóbam, miután minden valószínűség szerint a helyi vegyipari vállalat üzeméből ammóniát tartalmazó szennyvíz került bele - jelentette a kínai média szerdán.

A jelentős mennyiségű haltetemet már összegyűjtötték, a környezetvédelmi hatóság pedig a vízmintákból megállapította, hogy a közép-Hubei tartományi Hubei Shuanghuan Science and Technology Stock Co. szennyvizében talált ammónia messze meghaladta a megengedett országos határértéket. A vállalat azóta sem kommentálta az eseményeket.

A kisebb halak százezerszámra borították be a víz felszínét mintegy 40 kilométer hosszan, a helyszíni képeken összefüggő "haltakaró" borítja a Fu folyót. A halak többsége ponty, domolykó és kígyófejű hal volt. Az érintett Vuhan közeli településeken csaknem kétezer ember él halászatból, Huanghualao faluban például 150 halászcsónak gazdája sopánkodik az akár napi 70 ezer jüant (2,6 millió forint) is elérő veszteség miatt.

Az éppen 20 éve alakult, jelenleg yinchengi központú, tőzsdén is jegyzett Hubei Shuanghuan Science and Technology Stock fő profilja a vegyipari termékek gyártása és értékesítése. Foglalkozik kutatás & fejlesztéssel, fő termékei közé tartoznak a különböző lúgok, vegyes műtrágyák, de még műanyagot is gyárt. A vállalat vegyipari gépek és egyéb elektromos berendezések kis-és nagykereskedelmében éppúgy részt vesz, mint például ingatlan fejlesztésben, utas-és teherszállításban, de a különböző üzletágain keresztül technológiai képzést éppúgy nyújt, mint pl. szoftverfejlesztést. Értékesít továbbá orvosi készülékeket, és különböző optikai elektronikus berendezéseket. Arra vonatkozóan nincs információnk, hogy a vállalat rajta van-e azon a listán, amelyet a kínai kormány júliusban állított össze. A zöld reform részeként a listán szereplő több mint 1400 kínai vállalatnak szeptember végéig kell leállítaniuk elavult technológiájú termelésüket.

A környezetvédelmi hatóság szakemberei figyelmeztették a környékbelieket, hogy ne egyenek az elhullott halakból, ugyanakkor állításuk szerint az ivóvíz minőségét a szennyezés nem befolyásolta. Az érintett vállalatot felszólították működésének felfüggesztésére és a probléma orvoslására.

Júnusban a kelet-kínai Hangcsou-öbölben jellemző áldatlan állapotokról számolt be az országos média. Kiderült, a térségben működő cégek a nyílt vízbe vezető föld alatti szennyvízelvezető hálózatot építettek ki. A környékben évtizedek óta tevékenykedő halászok egy része a megfogyatkozott halállomány miatt új helyre költözött. Március elején több mint 6000 disznótetemet találtak a sanghaji Huangpu folyóban, amely a város ivóvízforrását is biztosítja. néhány héttel később közel ezer döglött kacsát fogtak ki a Szecsuán tartománybeli Nanhe folyóból, a tetemeket szövetzsákokban dobták a vízbe.

Ezek a példák csupán a jéghegy csúcsát képezik, az elképesztő méreteket öltő vízszennyezéssel csak a talajszennyezés vetekszik, ám ezek szervesen kapcsolódnak is egymáshoz (a légszennyezésről már nem is beszélve). A legfrissebb hivatalos felmérések szerint az ország ivóvízellátásának harmadáért felelős talajvizek 60 százaléka súlyosan szennyezett. A Hszinhua állami hírügynökség becslései szerint a talajszennyezés ma az ország túlnyomó részét, a megművelt földek akár 70 százalékát is érintheti. Ennek egyik oka az, hogy a mezőgazdasági területek 40 százalékát talajvízzel öntözik, a talajvíz 90 százalékban ugyanakkor szennyezett.

Visszás, és egyúttal furcsa, hogy egy nappal a halpusztulás után, épp a Hszinhua állami hírügynökség első embere, Li Cung-csün igazgató emelt szót a média kapcsán, egyúttal a kínai sajtóorgánumok hatékonyságát is megkérdőjelezve. Szerinte ellensúlyozni kell a Kínáról alkotott torz képet, amelyet a nyugati média terjeszt, mivel az szerinte igyekszik ördöginek lefesteni a kommunista Kínát, miközben "a nemzet szétesésén munkálkodik". Hadakozni kell azzal a torz képpel, amit a nyugati média terjeszt, és vissza kell utasítani a "Kína-ellenes összeesküvéseket" - írta a Zsenmin Zsipaóban a Hszinhua igazgatója. Úgy véli, egyes nyugati erők és médiumok nem szeretnének virágzó szocialista Kínát látni, céljuk a nyugatiasodás terjesztése, a megosztás és a "színes forradalom" elősegítése. A "kínai fenyegetés" elméletét hatékonyan terjesztik, "Kína összeomlásának" vízióját festik fel. Rémhíreket keltenek, támadva és becsmérelve az országot és a pártot, amivel sértik az ország érdekeit, kárt okoznak a nemzetről alkotott képnek - állapította meg Li.

 

forrás: MTI, wikipedia.org, ecolounge.hu

A rovat új hírei

Hasonló