Elavult ipari kapacitások leállítása

Hír

írta: ecolounge
2013/07/31

Nemrég arról számoltunk be, hogy Kína érdemi lépéseket kíván tenni a tisztább levegőért. A döntés Li Keqiang miniszterelnök májusi igéretével áll összhangban, miszerint a kínai kormány a jövőben jóval komolyabban kíván fellépni a környezetkárosítással szemben.

A reform részeként múlt héten újabb példaértékű lépésre szánta el magát a kormány. Utasításba adta több mint 1400 kínai vállalatnak, hogy szeptember végéig le kell állítaniuk elavult technológiájú termelésüket. A tizenkilenc iparágat érintő rendelkezésről pénteken számolt be a kínai média, példaként említve az acélipart, a kokszgyártást, a vasötvözetgyártást, valamint a cement- és a papíripart. Az érintetteknek az év végig véglegesen is fel kell számolniuk energiaigényes, környezetszennyező kapacitásaikat - hirdette ki közleményében az ipari és információtechnológiai tárca. A döntés alól nincs kibúvó, a listázott cégek nem helyezhetik át más térségekbe a megszüntetésre ítélt gyártást. A dokumentum megállapítja, hogy a szóban forgó vállalatok csoportja az első, amelyeknél a termelést ily módon korlátozzák, ami azt jelenti, hogy őket újabbak fogják követni.

A kínai kormány 2010-ben tette közzé először a gazdasági átalakítást, az ipar fejlesztését, az energiatakarékosságot és a környezetvédelmet célzó lépések egyikeként az ipari termelés kereteit bezárásokkal szabályozó elképzelését. A kínai kormányfő nemrégiben maga is azt hangoztatta, hogy a többletkapacitások megfékezése része a gazdasági szerkezetváltásnak. A lépés a lassabb, de fenntarthatóbb gazdasági növekedés irányába hat - vélik a szakértők, és megjegyzik: a korábbiakhoz képest ez már konkrét lépés, hogy a hangsúlyt az iparban a mennyiségről a minőség irányába tolják el. Más vélemények szerint az idejétmúlt kapacitások nagy része eddig is készenléti célokat szolgált, s nagy valószínűséggel a lépésnek nem lesz meghatározó hatása a gazdasági növekedésre. Az ázsiai pénzpiacok pénteken mindenesetre állítólag a hír hatására megtorpantak, tartván a világ második gazdaságának a vártnál is gyengébb teljesítményétől. Az év második negyedében 7,5 százalékkal bővült a kínai gazdaság.

Li Keqiang miniszterelnök májusban tett ígéretet arra, hogy az eddigieknél nagyobb eltökéltséget fog mutatni a környezetkárosítással szembeni harcban. „Meg kell büntetnünk a felelősöket, vaskézzel kell betartatnunk a vonatkozó törvényeket. Nem mehetünk tovább a gazdasági fejlődés útján a környezet kárára” – mondta Li Keqiang.

Kép illusztráció, forrás / Szerző: High Contrast

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Azt a négyszázát!

Egy hónapja annak, hogy a Hawaii Mauna Loa vulkán tetején mért légköri széndioxid koncentráció elérte a 400 ppm-et.

Talajszennyezés Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában a becslések szerint.

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.