Elavult ipari kapacitások leállítása - 2

Hír

írta: ecolounge
2013/08/30

Nem tett eleget környezeti terhelése visszaszorítása érdekében a két legnagyobb olajipari cég Kínában, ezért most beruházásaik visszatartásával büntetik őket. A kormány a májusban indult reform részeként júliusban adta utasításba több mint 1400 kínai vállalatnak, hogy szeptember végéig le kell állítaniuk elavult technológiájú termelésüket.

A környezetvédelmi minisztérium csütörtökön jelentette be: határozatlan időre felfüggeszti az állami olajtársaság (CNPC) és a bevétele alapján a legnagyobb állami kézben lévő vállalat, a Sinopec új beruházásainak jóváhagyási procedúráját. Időlegesen nem indíthatnak finomító projekteket, meglévő létesítményeiket pedig nem újíthatják fel és nem bővíthetik.

A tárca azért bünteti a cégeket, mert azok nem tettek eleget korábban vállalt, a környezeti terhelésük visszafogását érintő célkitűzéseiknek. A CNPC nem csökkentette vízszennyezése mértékét, a Sinopec ezen felül légszennyezését sem mérsékelte kellőképpen. Utóbbi vállalat júniusban károsanyag-kibocsátása miatt már a kínai újságok címlapjára került, emiatt ugyanis - állami vállalatról lévén szó ritkaságnak számító módon - komoly büntetés megfizetésére kötelezték. A vállalatot a Zsenmin Zsipao azzal is megvádolta a héten, hogy több mint másfél évtizeddel ezelőtti kibocsátási normák szerint működik, s hogy ezt leplezze, környezetterhelési adatainak meghamisítására is képes.

A környezetvédelmi minisztérium nyár elején nagyszabású környezetvédelmi kampányt hirdetett, melynek keretein belül belül a hatóságok a lég- és talajvízszennyezőkre csapnak le, s - hangsúlyozta a tárca - a bűnösökön túl az azokat fedezni igyekvőket is felelősségre vonják majd. Külön figyelik majd a tartományi kormányok tevékenységét, s azokat, melyek nem tesznek körzetükben tapasztalt helyzet javítására megfelelő intézkedéseket, illetve kézzel fogható eredményeket, figyelmeztetni fogják. A környezetszennyezésben pedig akármilyen módon részt vevő hivatalnokokat a hatályos fegyelmi szabályoknak megfelelően felelősségre vonják.

Egy május végi beszédében Hszi Csin-ping kínai elnök a legfelsőbb szinten figyelmeztette a kormány politikája ellen ható hivatalnokokat, mondván, ha azok a környezetet súlyosan szennyező projekteket fogadnak el, "egész életükben" felelni fognak döntésükért. A kelet-ázsiai ország legfelsőbb vezetésének ülésén Hszi azt is elismerte: a környezetszennyezés kérdése a kínai lakosság egyik legnagyobb aggodalmává nőtt ki magát, Kína pedig nem fejlesztheti tovább gazdaságát a környezet rovására.

A kínai zöld reformról szóló korábbi cikkünk ide kattintva is megtekinthető.


Kép illusztráció, forrás / Szerző: High Contrast

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Azt a négyszázát!

Egy hónapja annak, hogy a Hawaii Mauna Loa vulkán tetején mért légköri széndioxid koncentráció elérte a 400 ppm-et.

Talajszennyezés Kínában

A művelés alatt álló mezőgazdasági területek legalább egy hatoda nehézfémmel szennyezett Kínában a becslések szerint.

A vízszennyezés ára

A vízszennyezés egyre nagyobb probléma. Nem csak a környezetet, de egészségünket is veszélyezteti.