Híresség lett a mocsárlakó lény

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/09/20

Mick Jagger, a Rolling Stones frontemberének tiszteletére a Jaggermeryx naida nevet kapta egy 19 millió évvel ezelőtt élt mocsárlakó lény, amelynek fosszíliái az egyiptomi sivatagban kerültek napvilágra.

A feltárási terület ma sivatagos, ám évmilliókkal ezelőtt mocsaras deltavidék volt. Az ott élt Jaggermeryx naida, azaz "Jagger vízi nimfája" méretében egy kisebb szarvasnak felelt meg. A sovány vízilónak és hosszúlábú sertésnek a keverékére emlékeztető lény a páros ujjú patások, azaz az Anthracotheriidae-család hat fajának egyike volt.

Állkapcsának mindkét oldalán apró lyukak sorakoztak, amelyek az idegek kilépési helyei. Ez a szokatlanul gazdag ideghálózat, valamint az állkapcsok alakja arra enged következtetni, hogy a mocsárlakó lénynek különösen nagy ajkai voltak - felfedezői szerint akárcsak a brit rocklegendának. "A kollégáim eredetileg Angelina Jolie után akarták elnevezni az új fajt, mert neki is híres ajkai vannak." mondta Dr. Ellen Miller, a Journal of Paleontology c. újság egyik lapjának vezető szerzője.

Az elvégzett izotópos vizsgálatok alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a lény növényevő volt, a táplálék begyűjtését pedig lényegesen megkönnyítették számára nagyméretű ajkai.

A fosszíliákat jelenleg a Duke egyetem gyűjteményében, a Kairói Földtani múzeumban, és a Kairói Egyetemen tárolják.

Nem ez az első eset, hogy hírességről neveznek el egy valaha élt állatot. Például a borostyánba zárt húszmillió éves szöcskét a híres brit természettudós - dokumentumfilmesről, David Attenborough-ról nevezték el.


Kép forrása / Szerző: Dmitry Bogdanov (CC BY 3.0.)
Kép forrása / Szerző: Ellen R. Miller

 

forrás: MTI, sci-news.com, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló