Feltérképezték, mi rejtőzik a Nagy-korallzátony alatt

Hír

írta: ecolounge
2016/09/07

A James Cook Egyetem, a Sydney-i Egyetem és a Queenslandi Műszaki Egyetem kutatói hatalmas algazátonyt találtak.

A halimeda egy zöld makroalgafaj, mely elmeszesedett, levélszerű részekből áll. Az algák pusztulásával ezek a részek felhalmozódnak, és évezredek alatt vastag réteget alkotnak a vízben. Az újonnan felfedezett zátony azonban nemcsak ezekből a megkövült részekből áll, a tetejét élő algaréteg alkotja.

A korallzátonyból vett minták és az akusztikus mélységmérés alapján már a ’70-es években kiderült, hogy a Nagy-korallzátony alatt van még egy zátony, de csak most derül ki, hogy ez a zátony sokkal összetettebb és nagyobb, mint ahogy eddig gondolták. Ezúttal nagy felbontású légi lézerradar és tengermélyi mérések segítettek a pontosabb meghatározásban. Eszerint a zátony területe 6095 km2 a az északi Nagy-korallzátony szárazföld felőli oldalán.

Az eddigi szakirodalom mindössze annyit említ, hogy a halimeda élőhelyét árkok és emelkedők jellemzik, az új felfedezések azonban világossá teszik, hogy magának a halimedának is különböző alakváltozatai vannak: a hálószerű, a gyűrűs, illetve a hullámos elrendezés.

Bár még nem sokat tudunk ezeknek az algáknak a korallzátony ökoszisztémájában betöltött szerepéről, annyi bizonyos, hogy részt vesznek a biológiai sokféleség megőrzésében, otthont adnak más fajoknak és kapcsolatot létesítenek a korallzátony egyes darabjai között. Ezek alapján szerepük leginkább a sziksófű és mangróve élőhelyekhez hasonlítható.

 

forrás: reefbuilders.com

A rovat új hírei

Hasonló

A korallzátonyok rejtelmei

Daniel Stoupin gyönyörű videója a korallzátonyok élővilágát egyedülálló módon mutatja be.

A rovat legolvasottabbjai