Négymillió hektárnyi őserdő pusztult el tavaly!

Hír

írta: MTI
2021/03/31

Aggasztó adatokat közölt legfrissebb jelentésében a Global Forest Watch (GFW) interneten elérhető erdőfigyelő-rendszer: az előző évhez képest 12 százalékkal több esőerdő veszett oda a trópusokon, összesen 4,2 millió hektár. A pusztulás mértéke Brazíliában volt a legnagyobb.

A tanulmány szerint összesen 12,2 millió hektárnyi fás terület - beleértve az erdőket és az ültetvényeket - pusztult el tavaly a trópusi övezetben, döntően a mezőgazdasági termelés miatt.

A szakemberek szerint ugyanakkor a szélsőséges hőség és szárazság okozta hatalmas tüzek óriási erdőterületeket emésztettek fel szerte Ausztráliában, Szibériában és az Amazonas-medencében.

A GFW-t működtető washingtoni székhelyű Világ Erőforrásai Intézet (WRI) jelentése szerint vannak arra utaló bizonyítékok, hogy a járványügyi korlátozások hozzájárulhattak az illegális fakitermelés erősödéséhez, azáltal, hogy az erdőket kevésbé védik és az emberek nagy számban visszatértek a vidéki területekre. A növények, különösen a trópusokon élők, valamint a talaj hatalmas szénelnyelőkként működik, az emberiség éves szén-dioxid-kibocsátásának majdnem egyharmadát elnyelve.

A GFW térképe itt érhető el!

A 2020-as erdőpusztulás nyomán 2,64 milliárd tonna szén-dioxid került a légkörbe, ami India egész éves emissziójával megegyező mennyiség.

Brazília 1,7 millió hektárnyi őserdőt veszített el 2020-ban, 25 százalékkal többet, mint az előző évben. A pusztulás döntően az Amazonas-medencére koncentrálódott, ahol a területek egy részét szándékosan tisztították meg. A száraz időjárás miatt azonban a már korábban kivágott erdők helyén gyújtott tüzek kontrollálatlanul terjedtek.

Tüzek pusztítottak a Brazíliától egészen Bolíviáig és Paraguayig elnyúló Pantanal területén. A mocsaras vidék csaknem egyharmada a lángok martalékává vált tavaly. A szakemberek szerint évtizedekbe telhet, mire a régió regenerálódik.

Brazília után a Kongói Demokratikus Köztársaságban és Bolíviában volt a legnagyobb a pusztulás mértéke.

A 2020-as évnek azonban voltak sikertörténetei is: Indonéziában 17 százalékkal csökkent az erdőpusztulás mértéke az előző évhez képest.


Képek forrása: 1. commons.wikimedia.org / IndoMet; 2. commons.wikimedia.org / ADPartners

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló