Meteorológiai Világszervezet: A globális vízkörforgás egyensúlyából kibillenőben van!

Hír

írta: ecolounge
2023/10/17

A WMO közölte, hogy a vízkörforgás az éghajlatváltozás miatt egyre inkább kibillen az egyensúlyából. Ezért a szervezet alapvető politikai változást sürget a jobb nyomon követés érdekében.

A globális vízkészletek állapotáról szóló, október 12-én közzétett 2022-es WMO-jelentés szerint, amely a globális vízkészletek átfogó értékelését tartalmazza, a vízkörforgás egyensúlya az éghajlatváltozás és az emberi tevékenység következtében felborul.

Míg egyes helyeken szárazság és intenzív aszályok, más helyeken a korábbi éveknél jóval hevesebb esőzések és áradások tapasztalhatóak
Az aszályok és a szélsőséges csapadék-események súlyos áldozatokat követelnek az egyének és a gazdaságok számára. A hó, a jég és a gleccserek olvadása fokozta az árvizekhez hasonló veszélyeket, és sok millió ember hosszú távú vízellátásának biztonságát fenyegeti. A WMO jelentése kimutatta, hogy a globális vízgyűjtő területek több mint 50 százalékánál a folyók vízhozamának normális viszonyaitól való eltérése tapasztalható, a legtöbbjük esetében a vízhozam csökkenő tendenciát mutat, ilyen például a kínai Jangce folyó. A másik végletet jól példázzák a pakisztáni árvizek, amelyek tavaly több mint 1700 ember halálát okozták.

A vízügyi jelentés a WMO második ilyen jellegű elemzése, amely a nagy vízgyűjtők adatait tartalmazza
A WMO 2022-es jelentése a globális vízkészletek állapotáról egy tavaly kiadott kísérleti jelentésen alapul. Kibővített információkat tartalmaz olyan fontos hidrológiai változókról, mint a talajvíz, a párolgás, a patakok vízhozama, a szárazföldi víztárolás, a talajnedvesség, a krioszféra (fagyott víz), a tározókba történő beáramlás és a hidrológiai katasztrófák. Integrálja a terepi megfigyeléseket, a műholdas távérzékelési adatokat és a numerikus modellezési szimulációkat a vízkészletek globális léptékű értékeléséhez.

"...Túl keveset tudunk a világ édesvízkészleteinek valódi állapotáról. Nem tudjuk kezelni azt, amit nem mérünk" - áll a WMO közleményében
A szervezet az egyre kiszámíthatatlanabbá váló vízkörforgás jobb nyomon követésére szólít fel: "Javítani kell a vízkészletek nyomon követését, az adatok megosztását, a határokon átnyúló együttműködést és értékelését - és ezzel párhuzamosan növelni kell az ezt elősegítő beruházásokat. Ez létfontosságú ahhoz, hogy a társadalom meg tudjon birkózni az egyre növekvő vízhiányos és túl sok vízzel kapcsolatos szélsőséges helyzetekkel."


Forrás: Reuters, WMO
Kép forrása: Wikipedia - Public domain image, Szerző: Hillebrand Steve, U.S. Fish and Wildlife Service

forrás: Reuters, WMO

A rovat új hírei

Hasonló