Aggasztó jelenség: megváltozik az amerikai folyók színe

Hír

írta: MTI
2021/01/09

Nyugtalanító jelenségre figyeltek fel a tudósok: az Amerikai Egyesült Államokban lévő nagy folyók nagyjából egyharmadának megváltozott a színe az elmúlt 30 évben. Bár ennek lehetnek természetesen okai, mint pl. a több csapadék, az esetek többségében valószínűleg emberi tevékenység áll a háttérben.

A Coloradói Állami Egyetem és az Észak-Karolinai Egyetem Chapel Hill-i campusának szakemberei az Egyesült Államokról 1984 és 2018 között készült 235 ezer műholdfelvételt tanulmányozva nézték meg, hogy miként változott a nagy, legalább 60 méter széles folyók többségének a színe az érintett időszakban.  A kutatók mintegy 16 millió mérést végeztek, ami összesen 108 ezer kilométernyi folyószakaszt érintett. Eredményeiket a Geophysical Research Letters című folyóiratban ismertették.

A kutatók megállapították, hogy a vizsgált folyók nagyjából egyharmadának megváltozott a domináns színe a 34 év alatt - olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Összességében a megfigyelések 56 százalékában a domináns szín a sárga volt, ami nagy mennyiségű üledékre utal, és 38 százalékban többnyire zöld, ami az algák megszaporodását jelzi. Csupán a folyók 8 százalékának víze volt kék.

A kutatók ugyanakkor megjegyezték, hogy egy folyó színe nem feltétlenül függ össze az egészségi állapotával. Az üledékmennyiség növekedését eredményezheti például a szokásosnál több eső.

A zöld színért gyakran a mezőgazdasági területekről a folyókba kerülő trágya a felelős. Korábbi kutatások szerint az amerikai folyókban lévő mezőgazdasági anyagok bekerülnek az óceánba, algavirágzást és oxigénben szegény halálzónák kialakulását eredményezve.

A kutatók szerint a folyók többségénél a színváltozás fokozatos volt, évek alatt ment végbe. Egy részük kevésbé természetes színekre váltott, aminek nagy valószínűséggel szennyezés vagy valamilyen szerves anyag áll a hátterében. A szakemberek azt is megállapították, hogy az Egyesült Államok nyugati és északi részén lévő folyók kékről zöldre, míg a keleten lévők inkább sárgára változtak.


Képek forrása: 1. Thomas Wolf, www.foto-tw.de / Wikimedia Commons / CC BY-SA 3.0; 2. commons.wikimedia.org / Joe Mabel


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló