Mit üzennek az emberek a fáknak?

Magazin

2016/07/15

Korábban már hírt adtunk arról, hogy Melbourne-ben a helyiek közvetlen hangvételű levelezésbe kezdtek a fákkal, miután 2013-ban a városvezetés bevezette a programot, melynek keretében a lakók bejelenthetik az egyes fákkal kapcsolatban felmerülő problémákat, mint például a letört, veszélyessé vált ágak.


Az önkormányzati projekt kinőtte magát, a melbourneiek annyira fellelkesedtek az ötleten, hogy a fák több ezer üzenetet kaptak a legváltozatosabb témakörökben az egyszerű üdvözlettől az aktuális eseményeket érintő kérdéseken át egészen a szerelmes levelekig és az egzisztenciális dilemmákig. Ezekből a levelekből szemlézgetett még 2015-ben a theatlantic.com, amiről a 444.hu is hírt adott. Mi szintén utánanéztünk ezeknek az emaileknek.

Az arany szilnek
Sajnálom, hogy nemsokára meghalsz. Szomorú vagyok, amikor látom, hogy a teherautók szétroncsolják az alacsonyan lévő ágaidat. Te is annyira elfáradtál már ezekben az építési munkálatokban mint mi?

Kedves Kanári-tölgy,
köszönöm, hogy oxigént adsz nekünk. Köszönöm, hogy olyan csinos vagy. Nem tudom, hol lennék, ha te nem vonnád ki a széndioxidom a levegőből. (Valószínűleg az égben lennék.) Maradj erős, emelkedj ki a tömegből! Te vagy az az ajándék, mely folyamatosan csak ad.

Akartunk még beszélni a vadvilágról, de nem maradt rá elég időnk, mert vannak fontosabb dolgaink. Remélhetőleg egy nap a környezet lesz majd a legfontosabb.

Volt, aki az Egyesült Államokból küldte az üzenetet egy ottani fa szemszögéből:

A tölgyeknek
Hogysmint?
A nevem Quercus Alba (Fehér tölgy), szólítsatok csak Al-nak.  Körülbelül 350 éves vagyok és egy kis farmon élek Mississippiben. Körülbelül 24 méter magas vagyok, a törzsem kerülete 5 méter. Nem utazom sokat (tulajdonképpen makk-korom óta nem mozdultam ki innen). Csak álldogállok itt és szállást adok a helyi madaraknak és mókusoknak.

Szép napot,
Al

A melbournein kívül akadnak hasonló projektek, melyek a városi élet gördülékenyebbé tételét célozzák, például Chicagóban a kátyúfigyelő, Honoluluban pedig a cunamisziréna örökbefogadó. Ezek a kezdeményezések bátorítják a polgárokat, hogy még elkötelezettebben vegyenek részt a város életében, hiszen nemcsak kedvenc parkja, de kedvenc padja és természetesen kedvenc fája is lehet valakinek. A modern kommunikáció eszközök pedig nemcsak arra jók, hogy az embereket összekössék egymással, hanem arra is, hogy kapcsolatot teremtsenek az élővilág más tagjaival is.

Ami a fáknak írt leveleket illeti, a felelősök természetesen nem hagyták megválaszolatlanul őket, ahogy ezt sem:

Kedves Zöldlevelű szil,
remélem, szeretsz St. Maryben lakni. Többnyire én is szeretek. Közelednek a vizsgáim, szóval tanulnom kellene. Neked nincsenek vizsgáid, mert fa vagy. Szóval nem tudom, miről beszélhetnénk még, mivel nincs sok közös témánk. De annak örülök, hogy együtt vagyunk itt.

Minden jót,
F

Szia F,
Igen, szeretek itt élni.
Remélem, jól sikerülnek a vizsgáid. A kutatások szerint a természet jótékonyan hat a tanulási képességre, így remélem, inspirálom a felkészülésed.
Üdvözlettel,
Zöldlevelű Szil

 

forrás: theatlantic.com

A rovat új hírei

Hasonló