Pápaszemes pingvinek születtek

Hír

írta: Admin
2014/04/20

Először születtek kispingvinek a Jászberényi Állatkertben, ahol három éve nyitották meg a pingvinházat. A 11 felnőtt pápaszemes pingvin közül most két nőstény költött. A másik fióka már kéthónapos, őt hamarosan láthatja a közönség is.

A pápaszemes pingvin Afrika egyetlen pingvin faja. A 20. század elejéhez képest összállományuk az akkori 10%-ára esett vissza. Pusztulásának oka elsősorban ízletes tojásainak tömeges gyűjtése volt, illetve az, hogy a nagy mennyiségben keletkező guano megszerzése érdekében az emberek zaklatták a telepeket. Jelenleg az olajszennyezés és az ipari méretű halászat fenyegeti Afrika egyetlen pingvinfaját, amely a CITES II. függelékében szerepel, a Természetvédelmi Világszövetség pedig sebezhetőnek minősíti. Jelenleg 27 kolóniában kb. 56 000 szülőpárról, és összesen mintegy 179 000 példányról tudunk, köszönhetően annak, hogy az utóbbi évtizedben lassú növekedés indult meg az állomány látszámában. A pápaszemes pingvin számos állatkertben megtalálható, és sok helyen jól szaporodik. A faj megmentésére az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) fajmegmentő programot (EEP) hozott létre, melyhez a Jászberényi Állatkert is csatlakozott.

A Jászberényi Állatkert hat és fél hetes, még pelyhes pápaszemes pingvinfiókája gondozója kezében.

 

forrás: MTI, wikipedia.org, jaszberenyzoo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Gondozója neveli a pingvinfiókát

Gondozója nevel egy pápaszemes-pingvinfiókát a Szegedi Vadasparkban. A néhány hetes madár átvészelte az első kritikus időszakot.

A rovat legolvasottabbjai