Veszélyeztett kéktorkú arák jöttek világra Szegeden!

Hír

írta: MTI
2022/04/08

A Szegedi Vadaspark hosszú évek folytat fontos fajmentési munkát, már több veszélyeztett állat kicsinyeit segítették világra, nevelték fel a kert gondozói. Most egy újabb fenyegetett faj egyedeinek létszáma nőtt, kéktorkú arák (Ara glaucogularis) születtek.

A Szegedi Vadasparkba 2014-ben érkezett egy pár az egyik leginkább veszélyeztetett madárfajból egy izraeli állatkertből. A közelmúltban kikelt két fióka, ám sajnos a szülők még nem nevelték első fészekaljukat, így közbe kellett avatkozni, és egy gondozó vette pártfogásába a madarakat, melyek szépen cseperednek. Hamarosan a látogatók is megtekinthetik a fiókákat.

A kéktorkú ara az egyik legveszélyeztetettebb madárfaj a Földön, vadon legfeljebb háromszáz kifejlett egyede él a Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint. Európa állatkertjei fajmentő tenyészprogram keretében próbálják megőrizni a kihalással fenyegetett papagájt, melyhez a hazai intézmények közül elsőként csatlakozott a Szegedi Vadaspark. A program sikerét mutatja, hogy immár csaknem 160 kéktorkú arát nevelnek a kontinens állatkertjeiben.

Bolívia északi részén él a viszonylag kisméretű - 85 centiméteres testhosszú, egyméteres szárnyfesztávú, egy kilogramm körüli tömegű - kéktorkú ara. Erdőkben, fás szavannákon, ültetvényeken fordul elő, többnyire víz közelében. Nappal aktív, leginkább pálmák termésével, magokkal, bogyókkal és gyümölcsökkel táplálkozik, időnként kiegészítve az étrendjét rovarokkal és lárvákkal.

A kéktorkú arák monogám párokban élnek, évente egyszer költenek egy-három tojást. Az őszi hónapokban pálmafák üregeiben kotlanak, a fiókák négy hét alatt kelnek ki.

A múlt században még leginkább az illegális vadbefogás és állatcsempészet veszélyeztette, jelenleg az élőhelyének pusztulása, többek között az élelemre és költésre alkalmas fák kivágása jelenti a fő problémát, mivel az egyre csökkenő területen felerősödik a hasonló fészkelési helyre igényt tartó fajok versenye.


Kép forrása: commons.wikimedia.org / Szerző: Michael Seeley


forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló