Pusztítanak a vadon élő macskák

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/10/19

Több mint száz őshonos állatfaj túlélésére jelentenek fenyegetést a vadon élő macskák Ausztráliában.

Egyes becslések szerint a kontinensen élő 15-20 millió elvadult macska majdnem 29 milliárd őshonos állat haláláért felelős évente. Egy vadon élő macska napjában akár négy állattal is végezhet, ami így akár 80 millió elpusztult állatot is jelenthet naponta.

A vadon élő macskák legalább 28 ausztrál állatfaj - köztük kistestű emlősök, madarak és gyíkok - kihalásához járultak hozzá az elmúlt száz évben. Emellett a macskák az őshonos fajokat, a haszonállatokat és az embereket veszélyeztető betegségeket is terjesztenek.

Az ausztrál kormány prioritásként kezeli a problémát és egyebek közt az őshonos fajok megóvását és talpra állítását célzó "macskabiztos" területek kiterjedt hálózatának létrehozásán dolgozik. Több millió dollárt költenek az elvadult macskák megtizedelésére is: a program keretében húsba rejtett méreggel végeznek az állatokkal.

A kutatók szerint a rókák kiirtására irányuló erőfeszítések nyomán az elvadult házimacskák domináns ragadozókká váltak Ausztráliában. A tasmaniai hatóságok jelenleg azt fontolgatják, hogy erszényes ördögöket telepítenek a sziget egyik nemzeti parkjába. A dögevők harcba szállnak a macskákkal és a rókákkal az élelemért, az élőhelyért, és megeszik a kicsinyeiket is.

A macskákat és a rókákat az európai telepesek honosították meg Ausztráliában az 1800-as évek elején. Ez tehát újabb ékes példája az ökológiai katasztrófának, amikor az ember új fajok behurcolásával az adott terület őshonos fajait pusztítja el. A téma kapcsán nemrég írtunk is, a cikk ide kattintva megtekinthető.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

A macskák "szabad hadserege"

Kóbor macskák százait eresztették szélnek Kína egy olyan térségében, ahol jó ideje garázdálkodnak a mezei rágcsálók.