Sárgaszakállas maki született

Hír

írta: Kiss Gábor
2014/05/05

Sárgaszakállas maki született a Nyíregyházi Állatparkban, ahol az utóbbi időben minden évben világra jött ilyen kölyök, s már nyolc tagot számlál a csapatuk.

Az újabb utód egy hónapja látta meg a napvilágot, és már láthatják az érdeklődők anyjába kapaszkodva, hiszen a majmok erdei kifutójába beléphetnek a látogatók.

A sárgaszakállas maki anyja 130 napos vemhessége után született. A kölyök egyelőre anyatejjel táplálkozik, de már ízlelgeti a szilárd táplálékokat is, zöldségféléket, gyümölcsöket és növényleveleket kóstolgat.

A sárgaszakállas a barna makik családjába tartozik. Latin neve: Lemur fulvus mayottensis. A mayottensis elnevezés arra utal, hogy természetes élőhelye Madagaszkártól 400 kilométernyire a Mayotte-szigeteken található. A Lemur tag pedig a Lemures, a szellemek szóból származik, mivel egykor az első európai felfedezők szellemeknek hitték őket. A makiféléket a lombok sötétjében teljesen ugyanis soha nem látták, csak a hangjukat hallották és a ritkító sárga szeműk fénylett.

A sárgaszakállas maki Magyarországon csak a Nyíregyházi Állatparkban található. A híres Sóstói-erdőben kialakított intézményben ötszáz faj ötezer példánya él a háromszázezer négyzetméteres területen.

 

forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló

Zsiráfborjú született

Zsiráfborjú született ma hajnalban a veszprémi Kittenberger Kálmán Növény-és Vadasparkban.