„Gyereknevelés” nagymacska módra

Magazin

írta: Streit Nóra
2012/10/30

Zajlik az élet a Nyíregyházi Állatparkban: míg Kiara, az oroszlánmama nehezen tudja fegyelmezni kölykét, addig a nemrégiben bővült tigriscsaládban nagy az összhang.

Egy oroszlánkölyökkel és két kistigrissel bővült – többek között – a Nyíregyházi Állatpark lakóinak tábora. Az így létrejövő új családokban lejátszódó jelenetek sokszor kísértetiesen hasonlítanak az „emberi” együttélésekben tapasztaltakra.

Alaposan próbára teszi például anyja türelmét Talek, a három hónapos oroszlánkölyök. Mamája farkát kóstolgatja, játszik vele, amit Kiara egy ideig békésen tűr, de egy idő után megelégeli, s ráförmed kicsinyére. Az anyai dorgálás eleinte hatásos, de a játékos cicát csak ideig-óráig tudja eltántorítani „zsákmányától”. Az apróság egyébként a népes oroszláncsalád legfiatalabb tagja. Egyelőre anyjával és egyéves testvérével él a csapat melletti kifutóban, de amint megerősödik, a felnőtt falka tagjává válik ő is.

A szibériai tigrisek viszont „hagyományos” családban élnek, igaz 6 és fél hónapot kellett várni, mire Pamir, az anya kölykeivel átkerült párja mellé, a hatalmas kifutóba. A három apróság nem győzi felfedezni a fákkal tarkított területet, mindig találnak valami újdonságot, szimatolni valót. A kölykök egyénisége már kezd megmutatkozni: Igor a legbátrabb, a védelmező, Karina a szeszélyes, míg Amur egy kicsit félénkebb testvéreinél.

A papa eleinte furcsán nézte a kicsik hirtelen, játékos mozdulatait, ám mára olyannyira megbarátkozott velük, hogy együtt sütkéreznek a medencéjük mellett, s cseppet sem bánja, ha valamelyik a hátára mászik. A kistigrisek világrajövetele azért is örvendetes, mert természetesen élőhelyükön mindössze 400 egyed él ebből a különleges alfajból. Mivel a szülők kitűnő genetikai tulajdonságokkal rendelkeznek, így az utódok komoly alapját fogják képezni a későbbiekben az Európai Fajmegőrzési Programnak.

forrás: sostozoo.hu

A rovat új hírei

Hasonló

Katták születtek

Egy nap alatt három katta (Lemur catta), vagyis gyűrűsfarkú maki született a Nyíregyházi Állatparkban.

Az "oroszlánsuttogó"

A zoológus szabadidejében az állatok viselkedését kutatja saját magánrezervátumában.

Újabb zsiráfbébi született

A Fővárosi Állat- és Növénykert új jövevénye - ahogyan a zsiráfoknál szokás - néhány órával a világra jövetele után már ...