Teljesen megújult a debreceni Nagyerdő Borostyán tanösvénye

Hír

írta: MTI
2020/02/04

Teljesen megújította a Nyírerdő Zrt. a korábbi, csaknem két évtizeddel ezelőtt létrehozott Borostyán tanösvényt a debreceni Nagyerdőben.

Szalacsi Árpád közleménye szerint a debreceni erdészet központjának szomszédságában lévő tanösvényen tizenegy állomást alakítottak ki: modern, interaktív - esetenként napelemmel ellátott - táblák segítségével ismerhetik meg a gyerekek a térségre jellemző állatokat, növényeket.

A debreceni Nagyerdő

A Nagyerdő a hajdúsági megyeszékhely környékén 1082 hektárnyi homok talajú területen fekszik, az egykor összefüggő nyírségi erdők maradványának tekinthető. Egyes források szerint a Debrecen környéki erdők legalább hétszáz éve látják el fával a települést. A XVIII-XIX. században fokozódott a város körüli erdők leromlása.  A Nagyerdő északkeleti részén lévő 31 hektárt 1939. október 10-én nyilvánították védetté.
Legnagyobbra növő fái a kocsányos tölgyek, amik akár 25 méter magasságúak és 2-300 évesek is lehetnek. Különleges védett növényfajok (turbánliliom, kétlevelű sarkvirág, fehér madársisak, dunavölgyi csillagvirág, magyar nőszirom) és állatok (rézsikló, héja, zöld küllő, harkály, csúszka, nyaktekercs, szén-, kék- és barátcinege, füzike, erdei pityer, citromsármány, feketerigó, szürke és örvös légykapó, mókus, törpe és pirókegér, menyét, nyest) élnek a Nagyerdő területén. (Forrás: nyirerdo.hu)

A nagyerdei erdészeti erdei iskola munkatársai mágneses táblák segítségével mutatják be az erdő szintjeinek - talaj-, cserje-, lombszint -, élővilágát, egyebek mellett az ehető és mérgező gombafajtákat, de megismerkedhetnek a gyerekek a különféle állat- és madárhangokkal is.

A tanösvényen apró- és nagyvadetető, valamint magasles is helyet kapott. A környezettudatosságra nevelést komposztáló és szelektív hulladékgyűjtő segíti. A Borostyán tanösvényre saját forrásból mintegy ötmillió forintot költött a Nyírerdő Zrt. - közölte a vezérigazgató.

 


Kép forrása: pexels.com / Szerző: Michael Morse
forrás: MTI

A rovat új hírei

Hasonló