A Jane Goodall Tanösvény

Hír

írta: ecolounge
2018/04/24

A Jane Goodall Intézetek világszerte 24 országban működnek. Minden intézet a kongói Tchimpounga csimpánz-árvaház lakóit támogatja, hogy könnyebbé tegyék az őserdőből, a családjuktól elrabolt kölykök életét. Emellett minden országban a helyi élőhelyek és élőlényeik védelmében lépnek fel, és indítanak projekteket. Hazánkban ilyen terület a II. kerületi Vöröskővár-hegy környéke is, ahol olyan védett fajok élnek, mint a kaszpi haragossikló (Dolichophis caspius), a közönséges ürge (Spermophilus citellus), vagy például a vajszínű atracél virág (Anchusa ochroleuca).

Ennek a régiónak a bemutatására, bizonyos fokú védelmére hozta létre a Magyarországi Jane Goodall Intézet a “Jane Goodall Tanösvényt”, kiindulva azon elképzelésből, mely szerint amit az emberek megismernek, azt könnyebben megszerethetik, így meg is akarják azt védeni.

2016. májusában hazánkban járt Dr. Jane Goodall, és ellátogatott erre a területre, ami teljesen elvarázsolta. Akkor a Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztályának (MME-KHVSZ) munkatársai felkérték, hogy engedjen vissza két korábban befogott, és rádió-nyomkövetővel ellátott kaszpi haragossiklót. A kutatónő tiszteletére az egyiküket Jane-nek, a másikukat Vali-nak nevezték el.

Ezután fogalmazódott meg az intézet tagjaiban, hogy egy tanösvény létrehozásával talán elérhető, hogy mindannyian jobban odafigyeljünk erre az apró, elszigetelt élőhelyre. Összefogtak a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal, az MME-KHVSZ-el, és elkezdték a tervezést.

Az építési költségek fedezésére közösségi adománygyűjtést indítottak, a projektet támogatta a “Minden doboz visszajár” környezetvédelmi vállalkozás is. Végül a II. kerületi Önkormányzat támogatásával sikerült összegyűjteni a szükséges anyagi forrást, míg az engedélyek gördülékenyebb beszerzéséhez a terület tulajdonosai, vagyonkezelői nyújtottak segítséget.

Ekképp lett a “Jane Goodall Tanösvény” a széleskörű összefogás mintapéldája, melynek megünneplésére és szakmai átadására 2018. április 15-én került sor.

Miután Kádár András a Jane Goodall Intézet képviseletében köszöntötte a megjelent adományozókat, érdeklődőket, a II. kerületi Önkormányzat Pesthidegkúti városrész előljárója Dr.Csabai Péter, majd Előd Réka a Duna-Ipoly Nemzeti Park képviselője osztotta meg gondolatait a természetvédelem, és a helyi összefogás fontosságáról. A résztvevők ezután végigsétáltak a 6 táblából álló, körülbelül 1 km hosszú tanösvényen. Minden táblánál egy egy szakember mutatta be a táblák tartalmát, és fűzött hozzá magyarázatokat. A családias hangulatú tanösvény bejárás megkoronázásaként Halpern Bálint az MME-KHVSZ titkára bemutatta az egybegyűlteknek Lili-t az egyik nyomkövetővel ellátott, korábban balesetet szenvedett siklót, majd szabadon engedte, hogy ismét birtokba vehesse a hegyoldal bozótrengetegét.

Az Intézet hisz abban, hogy kellő odafigyeléssel, nyitott gondolkodással, és összefogással sikerül háborítatlanul megőriznünk a jövő generációi számára a természetet, benne minden élőlénnyel, ezért arra kér mindenkit, hogy - gyarapítva tudását - mozduljon ki a szabadba, és ha már arra jár, tanulmányozza a táblákat.

A Tanösvény létrehozói:
Duna-Ipoly Nemzeti Park, Jane Goodall Intézet, Magyar Madártani Egyesület Kétéltű-, és Hüllővédelmi Szakosztály


írta: Jane Goodall Intézet és az ecolounge

 

forrás: Jane Goodall

A rovat új hírei