Világnap a biodiverzitás védelméért

Magazin

írta: Streit Nóra
2013/05/21

A biológiai sokféleség nemzetközi napját, avagy a biodiverzitás védelmének világnapját minden év május 22-én rendezik meg, felhívva a világ figyelmét az élővilág sokszínűségére, illetve az azt fenyegető veszélyekre.

A választás azért esett éppen erre a napra, mert 1992-ben május 22-én fogadták el a Biológiai Sokféleség Egyezmény (közismertebb nevén Riói egyezmény) végleges változatát az ENSZ Környezeti Programjának Nairobiban tartott konferenciáján. Az egyezmény azt a célt tűzte ki, hogy 2010-re világszinten jelentősen mérsékeli a biológiai sokféleség csökkenésének ütemét. A 2010-re vonatkozó célkitűzést később a Fenntartható Fejlődés Világcsúcs is elfogadta. Az Európai Unió a globális vállalásnál jóval ambiciózusabb célt tűzött ki maga elé, ugyanis az Európai Tanács a Göteborg-i ülésén vállalta, hogy Európában 2010-ig megállítja a biológiai sokféleség csökkenését.

A világnap kapcsán az első rendezvény Edward O. Wilson amerikai rovarász és természetvédelmi szakember nevéhez fűződik, aki 1997-ben több tucat botanikus és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén nyitotta meg az első Biodiverzitás Napot. Május 22-ét hivataloson az ENSZ közgyűlése 2000-ben nyilvánította a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjává.

Magyarországon első alkalommal 2005-ben emlékeztek meg a Biológiai Sokféleség Nemzetközi Napjáról, a Fővárosi Állat- és Növénykert rendezvényén. A Vidékfejlesztési Minisztérium emellett honlapot is üzemeltet a biológiai diverzitás hazai, európai és világszintű kérdéseiről.

Programkínálat

Idén is izgalmas szakmai programokkal emlékeznek meg a jeles napról: május 22-én a tápiószelei Növényi Diverzitás Központba várják az érdeklődőket a Pannon Magbank Life+Projekt Magtól magig című kiállításának megnyitójával egybekötött rendezvényre. Ezt egészíti ki KÁTKI (Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ) által szervezett szakmai tanácskozás és a május 24-25-ei nyílt napok Gödöllőn.

forrás: biodiv.hu, wikipedia.org

A rovat új hírei

Hasonló

Pedig léteznek

Tizenöt különleges állat, amelyeket ha nem látunk, talán el sem hisszük, hogy léteznek.

A klímaváltozásról

A Környezetvédelmi világnap alkalmából igyekezetünk összefoglalni a klímaváltozás hatásait, következményeit.